latinica  ћирилица
05/05/2021 |  07:53 | Аутор: СРНА

Милаковић: Хрватски патриотизам опстаје кроз негативан однос према Србима

Срђан Милаковић, замјеник градоначелника Вуковара из реда српске националне мањине, истиче да хрватски патриотизам и даље опстаје само кроз негативан однос према Србима и српској заједници у Хрватској.

Милаковић је нагласио да инцидент у Борову за Васкрс, када је група навијача уз полицијско обезбјеђење узвикивала "Ој хрватска мати, Србе ћемо клати", није ништа ново у хрватском друштву и да је само посљедица досадашњег игнорантског односа власти да се обрачуна са ратном заоставштином и аветима прошлости.

- Оно што се десило у Борову је страшно и жалосно. Нема никаквог оправдања. Али, све ово није ништа ново. Ни од јуче. Та матрица функционише већ 30 година. Дижу се националне тензије и друштво константно екстремизује. Оно што највише брине јесте то што млађе генерације најчешће изазивају ове инциденте - рекао је Милаковић за "Глас Српске".

Он је оцијенио да је то посљедица образовног система који је очишћен од свих садржаја који су у вези са српском заједницом, али и неажурности правосуђа које није адекватно процесуирало говоре мржње.

- Наравно, посљедица је то и званичне хрватске политике, која је наметнула колективну одговорност српској заједници. Она се данас доживљава као неприпадајућа и сувишна - додао је Милаковић.

Према његовим ријечима, Срби су као тема и даље ефикасно средство у рукама хрватских политичара за долазак на власт и њено рушење, али и за скретање пажње са разних важних друштвених проблема који годинама муче ову државу.

- Владајући ХДЗ је ту националистичку и екстремистичку реторику најчешће користио. И то су теме које се овде дефинишу као домољубне и патриотске - каже Милаковић.

Он је потврдио да је Вуковар ту увијек у првом плану и да су хрватски политичари направили слику да је то град у коме шетају "некакви српски злочинци".

- То код малобројних Срба изазива страх, јер се боје шта би се из свега тога могло изродити. Оно што је невероватно јесте да те и такве ствари и даље пролазе код обичних људи. И то је највећи проблем, јер хрватски патриотизам и даље опстаје само кроз негативан однос према Србима и српској заједници у Хрватској - нагласио је Милаковић.

Данашњи положај Срба у Хрватској Милаковић је оцијенио магринализованим.

- Срби су дефинисани као национална мањина и у складу са тим требало би да имају уставом одређена права. Али то у пракси не функционише. Срби су дискриминисани на сваком кораку. Налазе се у понижавајућој позицији. Увијек приликом обиљежавања неких годишњица морају да се склањају - рекао је он.

Он је додао да то све брине, а посебно млађе генерације, које се питају какву будућност имају у оваквој Хрватској.

- Слично је и у самом Вуковару, као да нисмо становници овог града. Непрестано нам се оспорава право на образовање на српском језику и ћириличном писму. Убјеђују нас како је то гетоизација и сегрегација, а с друге стране се не чини ништа да се образовни програм промијени - додао је он.

Милаковић не очекује да ће се након локалних избора нешто промијенити у вези са досадашњим положајем српске заједнице.

- Стално ме покушавају убиједити како је /хрватски премијер/ Андреј Пленковић гарант европских вриједности. Али, Срби из Вуковара то не виде. То је само на декларативном нивоу. Нема храбрости да се ствари мењају и онда се дешавају овакве ствари као у Борову. Није то нико директно инспирисао из врха власти, али јесте дефинитивно нешто што је посљедица њиховог толерисања оваквих инцидената - истиче Милаковић.

Он је додао да Пленковић и даље није у стању да се јавно обрачуна са усташким поздравом "За дом спремни!" и да је због свега наведеног опрезан и скептичан, те нагласио да је суштина да промјене треба да дођу са највишег државног нивоа.