latinica  ћирилица
05/05/2021 |  08:03 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

У Српској почиње друга фаза истраживања колективног имунитета (ВИДЕО)

У Републици Српској почиње друга фаза истраживања колективног имунитета на вирус корона. Истраживање спроводе медицински факултети у Фочи и Бањалуци у сарадњи с Министарством здравља и социјалне заштите и Институтом за јавно здравство Републике Српске. Ово истраживање указаће и на то колики је значај вакцинације.
Истраживање имунитета - Фото: РТРС
Истраживање имунитетаФото: РТРС

Медицински факултети у Бањалуци и Фочи, приводе крају припреме за наставак истраживања о колективном имунитету у Српској. У току је серолошко истраживање и код здравствених радника у свим домовима здравља. И ово истраживање темељ је за утврђивање стратегије у борби против непредвидиве пандемије вируса корона.

- Узимајући у обзир да је значајан број људи почео да се вакцинише они који нису преболовали чак и они који јесу којима је титеар антитијела пао ми очекујемо да ћемо имати значајну преваленцију и видјети код оних који су на неки заштићени - истакао је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука.

У другој фази биће обухваћено 6.000 становника по истом принципу – метода случајног узорка у сарадњи с тимовима породичне медицине у свим дијеловима Српске.

- Тако да ћемо опет на случајном узорку изабран уз помоћ домова здравља листа које имају узећемо учеснике у студији - рекао је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.- нагласио је Дејан Бокоњић декан Медицинског факултета Фоча.

Стручњаци очекују да се покаже колико је трећи талас вируса корона својом агресивношћу и "извитопереношћу" утицао на изградњу одбрамбеног механизма код становника.

Вирус корона, стално мијења правила понашања, опасан и непредвидив, изазов је и за научнике како да поставе правила истраживања. Једно од рјешења је да сви могу учествовати у истраживању, без обзира да ли су имали вирус корона и с каквим клиничким сликама.

Резултати прве фазе истраживања објављени крајем прошле године, показали су да од 2.000 тестираних становника, њих 35 одсто има развијена антитијела. Љекари, савјетују– вакцинишите се, само на тај начин можемо се безбједнији носити с изазовима које доноси вирус корона.