latinica  ћирилица
05/05/2021 |  08:52 | Аутор: РТРС

Гашић: У марту 44 одсто више туриста него прошле године (ВИДЕО)

Имали смо 44 одсто више туриста у марту него у истом периоду прошле године. Требиње је било топ дестинација, нагласила је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма у Влади Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

- Лијепо вријеме условило је велики број долазака странаца, али и наши грађани су путовали.  Период пред нама не можемо са сигурношћу знати шта нас чека и опрезни смо у било каквим прогнозама. Жеља је да пружимо могућност сигурног љетовања у Српској - нагласила је Гашићева.

Она је као позитивно оцјенила и то што је Република Српска добила ознаку Сигурне дестинације, коју додјељује Свјетски савјет за туризам и путовања (WTTC).

- Један од наредних корака биће да олакшамо улазак страних држављана у БиХ и Републику Српску, прије свега оних вакцинисаних - истакла је Гашићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је протекле седмице Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској.

- Прича се заснива о упознавању грађана о њиховим правима, о развоју ове области и њеном унапређењу. Најлакше да појаснимо на једноставном примјеру. Када се ради о рекламацији прозизвода, може се као доказ приложити и банковна картица, да би купац доказа да је купио производ који рекламира, јер знамо да рачуни блиједе - навела је Гашићева, која је додала да би се купац заштитио, прво се мора упознати са својим правима.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март 2021. године.

- Уредба је освојена, и односи се на привредне субјекте који су били затворени за вријеме пандемије - истакла је Гашићева.