latinica  ћирилица
05/05/2021 |  09:04 | Аутор: СРНА

"Велика Албанија" - опасна намјера, а не безазлена политичка фраза

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић оцијенио је да се иза пријетње политичара из Приштине о "великој Албанији" крију опасне и озбиљне намјере, док се многи праве да је то тек некаква безазлена политичка фраза.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је рекао да је пријетња "великом Албанијом" постала дио политичког фолклора у Приштини, што је веома опасно.

Он је истакао да је интерес Београда, који инсистира на политичкој агенди мира и развоја, миран и стабилан регион, док су пријетње "великом Албанијом" сасвим супротан и регресиван процес, који враћа у мрачна времена сукоба и страдања.

Петковић је за "Политику" рекао да приштински политичари изјавама о стварању "велике Албаније" и некаквој ревизији и ресетовању онога што је договорено, показују да их дијалог уопште не занима, као и да немају трунке одговорности и утркују се у дрскости.

- Они који годинама подржавају Приштину требало би мало више да пораде са својим штићеницима, који се не ругају само Београду, већ и Бриселу - оцијенио је Петковић.

Он је нагласио да Београд никада неће одустати од заједнице српских општина на Косову и Метохији, која је договорена Бриселским споразумом.

- Ако је међународној заједници стало да дијалог Београда и Приштине буде настављен на озбиљан и суштински начин, ова апсурдна ситуација мора да буде решена у корист дијалога и потписаних споразума, за добробит свих на Косову и Метохији - указао је Петковић.

На питање да ли очекује да ће терористи ОВК одговарати пред Специјализованим судом у Хагу, Петковић је подсјетио да су у прошлости несумњиви албански злочинци избјегли суочавање са правдом, због чега Београд не допушта себи да има било каква очекивања, док не види прве пресуде.

Петковић је напоменуо да је толико свједока против албанских злочинаца убијено, и то пред очима међународних представника на Космету, те додао да се пита да ли је икоме уопште искрено стало да правда буде задовољена.

Када је ријеч о сарадњи државе Србије и Српске православне цркве, Петковић је истакао да је посебно важно да се заједнички боре за очување српских цркава и манастира на Космету, нарочито због агресивне намјере многих у Приштини да присвоје српску духовну и културну баштину грубим фалсификовањем историје.

Петковић је оцијенио да је важно осигурати могућност свим избјеглим Србима, њих 200.000, да се врате на Косово и Метохију, али да се, нажалост, то не дешава јер нема политичке воље у Приштини, нити неопходног притиска међународног фактора.