latinica  ћирилица
05/05/2021 |  09:12 | Аутор: СРНА

Потребна ажурност приликом замјене личних докумената

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позвало је грађане да провјере рок важења својих личних докумената, попут личне карте, путне исправе и возачке дозволе, те да их на вријеме замијене.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

У саопштењу МУП-а се истиче да све локације за издавање личних докумената раде несметано и уз поштовање заштитних мјера с циљем превенције ширења вируса корона.

- С обзиром на то да се у наредном периоду очекује повећање броја захтјева за издавање нових личних докумената, апелујемо да грађани на вријеме поднесу захтјев за замјену за себе, али и своју малољетну дјецу - поручили су из МУП-а.

Законски рок за издавање путне исправе је 30, личне карте 15 дана, а омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ /200 за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу/. Издавање путне исправе по хитном поступку у случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство је 50 КМ.

МУП је омогућио да посредством интернет странице - www.муп.владарс.нет, андроид апликације, као и вибер чет бот апликације МУП-а Српске грађани могу приступити СМС сервисима путем којих ће добити податке о тренутном статусу личних исправа, те о регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за кориштење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште. Цијена услуге је 0,10 КМ по послатој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилни оператер чији су претплатници. Грађани могу слати СМС са циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

СМС сервис штеди грађанима вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, те их подсјећа да им лични документ или регистрација возила истичу.

Прецизно и јасно упуство за употребу СМС сервиса је на интернет страници Министарства унутрашњих послова Српске www.mup.vladars.net.