latinica  ћирилица
05/05/2021 |  09:14 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Укупан обим размјене готово 1,3 милијарде долара

Република Српска је у првом тромјесјечју ове године у спољнотрговинском пословању остварила укупан обим робне размјене од 1,29 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 83,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вриједност оствареног извоза за прва три мјесеца ове године била је око 585,5 милиона долара, док је вриједност увоза била 702,25 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у првом тромјесјечју ове године већа је за 26,1 одсто него у истом периоду лани, а увоза за 13,7 одсто.

Највећи обим спољнотрговинске размјене од готово 199 милиона долара, или 15,4 одсто од укупног обима спољнотрговинске размјене, остварен је са Србијом, затим 189,3 милиона долара са Италијом.

Република Српска је за прва три мјесеца ове године у пословању са ЕУ остварила извоз од 445 милиона долара, док је вриједност оствареног увоза била 416,4 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у ЕУ у првом тромјесјечју ове године већи је за 30,2 одсто него у истом периоду лани, а увоза за 15,1 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да показатељи спољнотрговинске размјене показују стабилизовање стања и добар почетак нормализације спољнотрговинског пословања Српске након годину дана негативних удара због пандемије вируса корона.

- Ту првенствено мислим на тржиште земаља ЕУ, са којом је у првом кварталу, процентуално гледано, остварен врло висок извоз због стабилизације потражње. За сада нема наговјештаја већих поремећаја, што је велика шанса за спољнотрговинско пословање и даљи развој привреде, првенствено прерађивачке индустрије у Српској - навела је Стојадиновићева.