latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:01 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Априлску пензију већу од 1.500 КМ добиће 119 корисника

Априлску пензију већу од 1.500 КМ добиће 119 корисника, од којих највише живи у Републици Српској, те четири у Србији и по један у Федерацији БиХ и Хрватској, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Бањалучани су најбројнији међу корисницима права чија је пензија изнад 1.500 КМ и њих је 65, затим 13 у Источном Сарајеву, осам у Бијељини, шест у Требињу, пет у Приједору, по три у Добоју, Милићима и Брчком, те по један у Фочи, Прњавору, на Сокоцу, у Вишеграду, Зворнику, Гацку и Чајничу.

Ван Републике Српске живи шест корисника права са пензијом већом од 1.500 КМ, три у Београду, а по један у Новом Саду, Сарајеву и Славонском Броду.

Највећи број њих је са високом стручном спремом, укључујући магистре и докторе наука и у току радног вијека обављали су одговорне функције у сектору банкарства и осигурања, електроенергетици и рударству, телекомуникацијама, безбједности, јавној управи и високом образовању.

Да пензије са највишим износом нису резервисане само за високобразоване потврђују и четири корисника права са средњом стручном спремом и један КВ радник са пребивалиштем у Бањалуци, што потврђује правило да висина пензије директно зависи од дужине пензијског стажа, висине плата и основица осигурања на које су плаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, наводи се у саопштењу.

Међу 119 корисника права са највишом пензијом, 117 су корисници старосне, а два инвалидске пензије, чија пензија износи 1.601 КМ.

Свима њима ће у понедјељак, 10. маја, на рачуне у банкама бити дозначена пензија за април у распону од 1.500 КМ до 2.138 КМ.

У категорију највиших пензија убрајају се и оне веће од 1.000 КМ, а таквих корисника је у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске 2.661.