latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:14 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Осуда снимања преплашеног медвједа у Карановцу

Представници Ловачког удружења Змијање из Бањалуке осудили су поступак возача, који је возилом у бањалучком насељу Карановац тјерао преплашеног медвједа коловозом у пуној брзини и под дугим свјетлима и све то снимао.
Ловачко удружење "Змијање" Бањалука - Фото: Facebook
Ловачко удружење "Змијање" БањалукаФото: Facebook

У објави на Фејсбук страници Змијања се наводи да је овај снимак прво објављен на инстаграм профилу Црна хроника БиХ, након чега га је неколико медија преузело и објавило на својим порталима као сензационалну вијест.

 - Насеље Карановац се налази на подручју које је аутохтоно станиште медвједа. Потпуно је уобичајено кретање медвједа током ноћи на овом ширем простору, када често и прелази саобраћајницу. Због тога је на овој дионици пута постављен и саобраћајни знак "дивљач на путу" - објавили су из Ловачког удружења Змијање Бањалука.

Из Удружења су навели и да је возач, вјероватно несмотрено, јурио несрећну животињу до изнемоглости, те да није био свјестан посљедица коју је могао изазвати у случају наиласка другог возила из супротног смијера или насртаја уплашене и дезорјенитасне животиње на човјека који се види на снимку.

Срећом, кажу у Змијању, овај догађај прошао је без посљедица.

- Апелујемо на возаче да обрате пажњу на саобраћајне знакове на путу, те да у сличним случајевима заставе возило и сачекају да се дивљач мирно удаљи - наводи се на Фејсбук страници Змијања.

Снимак медвједа који трчи испред аутомобила у насељу Карановац изазвао је велику пажњу бањалучке јавности, а медвјед је недавно примијећен и у близини Старчевице.

Ловци су и тада бањалучким медијима изјавили да је шире подручје тог насеља и Понира аутохтоно станиште медвједа, те посавјетовали људима да се, у случају сусрета са медвједом у природи, мирно удаље у супротном правцу и нипошто не прилазе мечићима ако их сретну одвојене од мајке.