latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:18 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Додик: У БиХ се живи у атмосфери готово неподношљиве политике

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик за београдску телевизију К1 коментарисао је критике високог представника Валентина Инцка упућене њему због изјава о нефункционалности БиХ, те је поново оцијенио да је БиХ у стању хроничне смрти.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Да ли је у старту моја идеја о мирном разлазу одбачена и блокирана?! Па одбачена је од оних који покушавају да направе нешто друго мимо тежњи и ставова Српске. У БиХ постоје два конститутивна народа који су против таквих рјешења, а постоје међународна заједница и Бошњаци који хоће овакву БиХ - наводи Додик.

Уз оцјену да је БиХ у стању хроничне смрти, Додик је рекао да је све више људи који говоре о томе, а као примјер навео је Словенију, као и неке људе из Њемачке и Француске са којима је разговарао, па и /из америчке/ администрације.

Коментаришући то што га Инцко оптужује за сецесионистичке ставове када је БиХ у тешкој ситуацији због вируса корона и да кочи реформе, Додик је рекао да се у БиХ живи у атмосфери готово неподношљиве политике.

Додао је да Српска у БиХ живи у атмосфери која је искључива и која тражи да те реформе које они договарају, слиједи и прати, а оне су измјена онога што је у Дејтонском споразуму речено.

- Треба да прихватим да се укине полиција Републике Српске и пренесе на ниво БиХ, да се укине образовање, као и да се ПИО пренесе на БиХ, да све мора бити у Сарајеву... да престаје Република Српска? Та њихова БиХ апсолутно није функционална, а она која је написана у Дејтону не постоји, због измјена Дејтона од стране високих представника - истакао је Додик.

Додик је навео да је оно што је високи представник у БиХ Валентин Инцко говорио у Савјету безбједности УН знак да високи представник треба да нестане и да не треба да постоји.

Повезане вијести:

Додик: Бањалучки "нон пејпер" писали људи из руководства Српске