latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:19 | Аутор: РТРС

Четрнаестогодишње близанке са анђеоским гласом (ВИДЕО)

Четрнаестогодишње близанке Љубица и Зорица Мркаљевић из Нове Јање код Бијељине од седме године његују љубав према етно музици. Наступале су на бројним фестивалима и такмичењима. Талентоване дјевојчице одличне су ученице и спортисткиње, али музика ће, кажу, бити њихово животно опредјељење.
Близанке Мркаљевић - Фото: РТРС
Близанке МркаљевићФото: РТРС

Ученице осмог разреда основне школе Меша Селимовић у Јањи, Љубица и Зорица, с пјесмом другују од раног дјетињства. Воле да пјевају, а други уживају док их слушају, јер њихови гласови буде најтананија осјећања.

- Све је почело тако што смо кренуле да слушамо етно музику и слушајући кренуле смо са пјесмом. Првенствено смо почеле да слушамо Даницу Крстић, те смо се на наступима најчешће и представље њеним пјесмама, пјесмама Биље Крстић - прича Зорица, а на њене ријечи надовезује се и Љубица: 

- Како се бавимо пјевањем учествовале смо на многим фестивалима, школским приредба, у хуманитарне сврхе смо пјевале - прича Љубица.

Све у животу се може постићи упорношћу и љубављу. Посебно ако посједујете таленат и дар, кажу дјевојчице са анђеоским гласом.

- Не идемо ни какве часове, самим вјежбањем и слушањем пјесма напредујемо из дана у дан. С обзиром да смо одличне ученице осмог разреда и да имамо поред пјевања још многих обавеза, мислим да ми ово сасвим добро стижемо и да нам добро иде- наставња причу Љубица.

Брачни пар Мркаљевић осим Љубице и Зорице имају и двије старије кћерке, Милицу и Кристину. У кући стално одзвањају смијех и пјесма, јер љубави, разумијевања и поштовања, у овој шесточланој породици, никада не недостаје. Кћеркама несебичну подршку пружају мајка Наташа и отац Миле.

- Поносна сам прије свега што су изабрале ову врсту музике с обзиром на њихове године и да дјеца у њиховим годинама то не слушају - каже мајка Наташа.

Отац Мике истиче да их музика није промјенила, и да стижу све остале обавезе. 

- Бављење музиком се није одразило, оне су пребукиране, није се одразило на школу, на понашање. Чак шта више примијетили смо да су зрелије, да другачије размишљају, да вреднују неке друге вриједности, породицу, цркву - прича Миле Мркаљевић.

Љубица и Зорица воле српску изворну и традиционалну музику. Култура, традиција и историја српског народа се чувају и пјесмом, поручују.

- "Поносим се Српска републико док ти пјевам, срце ми велико. Све би моје загралиле руке од Требиња па до Бањалуке. И хајдучку гору Романију, ђе се најљепше тробојке вију" - запјевале су анђеоским гласом близанке Љубица и Зорица Мркаљевић.