latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:21 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

На Музичкој академији одржан Дан отворених врата

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву данас је организовала Дан отворених врата како би се будући студенти упознали са ресурсима Академије и професорима, а могли су и да приступе полагању "пробног" пријемног испита на жељеним предметима.
Музичка академија И. Сарајево  (Фото:.muzickaakademija.net) -
Музичка академија И. Сарајево (Фото:.muzickaakademija.net)

Декан Музичке академије Маја Жужа рекла је новинарима да први уписни рок за два студијска програма на Академији углавном буде у првој седмици јула, а други у септембру.

- У вокално-инструменталном програму имамо осам смјерова - клавир, хармоника, соло пјевање, виолина, виола, виолончело, флаута и гитара. На музичко-педагошко-теоријском студијском програму уписујемо студенте на смјер за црквену музику и појање, те за општу музичку педагогију - навела је Жужа.

Она је истакла да за студенте првог циклуса студија поново постоји могућност студирања на буџету, што ће, према њеним очекивањима, допринијети бољем одзиву младих за похађање Академије.

- Музичка академија тренутно има 150 студената. Ове године, за први циклус студија за вокално-инструментарни студијски програм расписујемо 25 мјеста, 23 буџетска и два самофинансирајућа, а на музичко-педагошко-теоријском студијском програму 16 мјеста, од којих је 10 на буџету, а шест на самофинансирању - рекла је Жужа.

Ванредни професор на Катедри за соло пјевање Клаудија Кркотић навела је да се ова Музичка академија може похвалити великим бројем студената који долазе из Србије, Црне Горе и других земаља из окружења.

- Кроз љетну школу за соло пјевање, коју организујемо у Требињу, млади се упознају са мојим и радом Музичке академије, која је заиста остварила огромне резултате, након чега одлуче да се ту упишу - изјавила је Кркотићева.

Подсјетивши да је садашњи кадар наслиједио катедре од великих умјетника као што су професори Радмила Бакочевић и Рајко Љумовић, Кркотићева је рекла да се могу похвалити студентима који увелико на свјетским сценама представљају Музичку академију у Источном Сарајеву.

Ученица Одсјека соло пјевања Средње музичке школе у Никшићу Хајдана Глушица навела је да ће школовање наставити на Музичкој академији у Источном Сарајеву јер је на јако добром гласу, а и већ двије године има веома добру сарадњу са професором Клаудијом Кркотић.