latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:28 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Клуге: 100.000 доза вакцине Фајзер стиже прије него што је планирано

Директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге рекао је да у БиХ долази више од 100.000 доза вакцине Фајзер и прије него је планирано.
Ханс Клуге (Фото: icn.ch) -
Ханс Клуге (Фото: icn.ch)

- У наредном периоду очекујемо више испорука да би се што прије вакцинисале најрањивије групе -  истакао је Клуге у разговору са министром здравства Федерације БиХ Вјекославом Мандићем.

Клуге сматра да су власти у БиХ урадиле све што је у њиховој моћи јер нико није био спреман за пандемију.

- Здравствени систем у БиХ није колабирао, као што је био случај у већим и јачим земљама. Борба још није готова, ово је маратон који траје и требају нам здрави здравствени и социјални радници како бисмо ово пребродили - истакао је Клуге, те додао да би нове дозе вакцина требале да стигну у БиХ за неколико дана.

Он је напоменуо да је БиХ прва земља која је основала кризни тим у региону, што је похвалио, саопштено је из Министарства здравства ФБиХ.

Мандић и Клуге, који борави у посјети БиХ, у Сарајеву су разговарали о наставку и јачању сарадње у области здравства, те о улози БиХ у плану за западни Балкан.

Током састанка је разговарано о претходном периоду борбе са вирусом корона, те набавци вакцина.

Мандић је оцијенио да је веома битна подршка СЗО у јачању здравственог система у БиХ.

- Изложени смо сталним притисцима, те мислим да смо сачували здравствени систем и да још можемо одговорити на ову ситуацију. Потврдили смо да је неопходна сарадња са СЗО да бисмо унаприједили здравствени систем - рекао је Мандић.

Он је напоменуо да ће се сарадња наставити и на подручју јачања менталног здравља, едукације сузбијања заразних болести и дјеловања у кризним ситуацијама.