latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:36 ⇒ 14:29 | Аутор: Агенције

Арлов: Позив да дјеца с Косова и Метохије посјете Мостар (ФОТО)

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Градски одбор Мостар упутило је данас позив предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову да дјеца са Косова и Метохије посјете Мостар.
Милорад Арлов у Мостару - Фото: РТРС
Милорад Арлов у МостаруФото: РТРС

Арлов је данас посјетио Мостар гдје се у Владичанском двору у Мостару састао са замјеником предсједника Градског вијећа Мостара Велибором Миливојевићем, мостарским свештеником Душком Којићем и предсједницом СПКД Просвјета Градски одбор Мостар Сањом Бјелица Шаговновић.

Арлов је изјавио да је данас у Мостару представницима црквеног, политичког и културног живота Срба у Мостару представио активности Одбора за помоћ Косову и Метохији.

- Разговарали смо о пројектима нашег Одбора за помоћ Косову и Метохији. Изузетно ми је драго што су изразили жељу да учествују у доласку дјеце са Косова и Метохије у Мостар кроз пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске". Желим им сву срећу у њиховом раду и дјеловању и да се изборе и очувају српски дух у Шантићевом граду - казао је Арлов.

Изразио је наду да ће дјеца с Космета посјетити Мостар, ако не ове, онда идуће године и да ће се сарадња наставити.

Предсједник СПКД Просвјета Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да је Просвјета упутила дјеци Косова и Метохије да посјете Мостар и буду гости дјеци из Мостара.

- У Просвјети имамо допунску наставу српског језика, историје и културе, тако да би дјеца која похађају ту наставу била домаћини дјецу с Космета. Жеље бих да се то реализује већ ове или идуће године и да учествујемо у том значајном пројекту - истакла је Бјелица Шаговновић.

Милорад Арлов у Мостару

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара захвалио се Арлову на посјети и свему што је од сада урадио за народ и дјецу са Косова и Метохије.

- Драго нам је да се пројекат посјете дјеце шири и да се дјеца са Косова и Метохије и Републике Српске зближе, те да и Мостар буде дио те приче, Свако дружење и размјена искустава је обогаћивање и оспособљавање. Надам се да ће дјеца Мостара на адекватан начин презентовати све оно што ми јесмо, наше специфичности али и богатство мултиетничког и мултикултурног града - казао је Миливојевић.

Он се нада да ће овај пројекат бити примјер како се треба дружити и зближавати.

Свештеник Душко Којић казао је да ће Српска православна црквена општина Мостар заједно с “Просвјетом“ учествовати у реализацији овог пројекта.

- Драго нам је да смо се договорили да ми будемо добри домаћини дјеци с Косова и Метохије. Нама Космет много значи и по успомени на нашег епископа Атанасија увијек се радујемо свим гостима са Косова и Метохије - навео је Којић.

Арлов је Мостарцима уручио књигу "Хумано срце Српске", а за Саборну цркву у Мостару је поклонио бисту блаженопочившег патријарха српског Павла, израђену у Лепосавићу на Косову и Метохији.