latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Могуће да БиХ до краја године постане чланица СТО

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да се нада да ће БиХ на министарској конференцији у Казахстану крајем године постати чланица Свјетске трговинске организације, што би значило лакши излазак на тржиште и могућност доласка јефтинијих производа на тржиште БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је подсјетио да процес траје од 1999. године и истакао да је необјашњиво да на том пољу није урађено много.

- Треба рећи да је обавеза БиХ да донесе одлуку о квалитету нафте и нафтних деривата. Одлука је донесена 2002. године, а задња њена промјена била је 2010. године. Дакле, 11 година нико ништа није радио на одлуци о квалитету нафте и нафтних течних деривата - изјавио је Кошарац новинарима.

Он сматра да је то врло значајно питање да се отвори у структурама БиХ, уважавајући уставне надлежности Републике Српске и Федерације БиХ.

- Нисам имао дилеме и цијеним да је веома значајно чланство БиХ у СТО и то питање сам отворио тиме што смо формирали Радну групу, уважили све ставове надлежних ентитетских тијела и других институција на нивоу БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је навео да је недавно имао састанак са министром енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ Нермином Џиндићем на коме је разговарано о финалној варијанти одлуке о квалитету нафте и нафтних течних деривата, а јуче са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и министром енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Кошарац је рекао да очекује да ће у наредна два дана бити одржане техничке консултације о дијелу одлуке о квалитету нафте и нафтних течних деривата.

- Вјерујем да ћемо током наредне седмице одржати, а планирамо заједнички састанак на нивоу ентитетских министара, усагласити сва та питања и да постоји неопходна потреба да то питање предложимо Савјету министара на усвајање - најавио је Кошарац.

Он је истакао да би то значило да ће се најсавременији, у техничком смислу задњи стандарди који се примјењују, примјењивати и у БиХ.

- У односу на све остале земље које такође пледирају да буду чланице СТО, ми смо овим послом највише урадили. Вјерујем да ће Савјет министара, а желим да будем оптимиста прије свега због заштите животне средине и здравља људи, те заштите потрошача, усвојити ову одлуку - рекао је Кошарац.

Он је навео да ће, када ту одлуку усвоји Савјет министара, Радна група за БиХ при СТО отворити и билатерални контакт са руском страном која је јако присутна, а имала је одређене замјерке, и те ствари ријешити.

Кошарац је додао да је, с обзиром да БиХ има врло добре билатералне односе са Русијом, више пута разговарано са руским амбасадором о овом питању и да вјерује да ово питање неће бити негативно третирано.

- Вјерујем да ћемо у Казахстану крајем године на министарској конференцији добити чланство у СТО - рекао је Кошарац.

Он је истакао да чланство у СТО значи да произвођачи из БиХ лакше могу да изађу на тржишта на која сада не могу да изађу.

- Осим тога, чланство је значајно и за потрошаче с обзиром на чињеницу да би знатан број производа могао доћи по нижим цијенама у БиХ. Сматрам да је то једно од важних питања, а уосталом оно је и у самом Програму рада не само министарства, него и Савјета министара за 2021. годину - закључио је Кошарац.