latinica  ћирилица
05/05/2021 |  14:09 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о стању у области трговине људима

У БиХ је прошле године идентификовано 70 потенцијалних жртава трговине људима ради сексуалног и других облика искориштавања, наводи се у извјештају о стању у области трговине људима, који је данас усвојио Савјет министара.
Савјет министара - Фото: СРНА
Савјет министараФото: СРНА

У извјештају Министарства безбједности наводи се да овај број жртава представља благо повећање у односу на раније извјештајне периоде.

За кривична дјела повезана са трговином људима, тужилаштва у БиХ су донијела 38 наредби о провођењу истрага против 43 лица и подигла 25 оптужница против 27 лица, што представља значајно повећање у односу на претходну годину.

Судови у БиХ су у току 2020. године изрекли 30 осуђујућих пресуда против 30 лица, за кривична дјела повезана са трговином људима. Донесена су и четири рјешења о изрицању васпитних мјера против четворо малољетника, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара усвојио је данас извјештај о имплементацији Стратегије супротстављања трговини људима у БиХ за 2020. годину.

Током 2020. године БиХ је наставила да улаже напоре како би се супротставила трговини људима, те су проведене бројне активности за унапређење правног и институционалног оквира, јачање истраживања и гоњења кривичних дјела трговине људима и сродних кривичних дјела, јачање механизама за идентификацију и заштиту жртава трговине људима, превенцију трговине људима и изградњу механизама координације и сарадње надлежних институција, међународних организација и организација цивилног друштва у активностима супротстављања трговини људима.

На основу Стратегије супротстављања трговини људима у БиХ 2020 - 2023, током 2020. године су проведене активности на именовању координатора и координационих тимова на свим нивоима власти у БиХ.