latinica  ћирилица
05/05/2021 |  14:43 | Аутор: СРНА

Приједор: Од 9. до 16. маја ИТФ турнир са више од 600 тенисера

У Приједору ће од 9. до 16. маја бити одржан 47. Меморијал "Доктор Младен Стојановић" и 14. ИТФ Свјетски тениски турнир, на којем се очекује више од 600 тенисера из 19 земаља.
Приједор: Тениски турнир - Фото: СРНА
Приједор: Тениски турнирФото: СРНА

Градоначелник Приједора Далибор Павловић најавио је да ће град подржати овај тениски турнир.

- Овако дуга традиција говори да се ради о једном заиста изузетном и квалитетном турниру који промовише град Приједор у Европи и свијету. Сам значај је и туристички велики за град - рекао је Павловић новинарима у Приједору.

Директор турнира Горан Новић напоменуо је да се турнир одржава у дане када град Приједор слави свој дан.

- Ми се сматрамо одговорним и веома поносним што ћемо том манифестацијом бити дио те прославе тих дана - поручио је Новић.

Он је навео да је за турнир пријављено више од 600 играча из 19 земаља, уз оне који улазе директно због свог АТП пласмана на главни турнир, дубл турнир и квалификације, које ће почети 9. маја.

- Квалификације се играју на костуру од 48 играча, од којих ће шест након два дана бити квалификовани да учествују на главном турниру. Главни турнир се игра на костуру од 32 играча и међу њима су резервисана три мјеста за јуниоре који су по свом пласману и правилима турнира заслужили да учествују на овом турниру. Неки од тих јуниора су атрактивни играчи. Ове године ће доћи играч од 17 година из Србије, Хамад Међедовић, који је недавно спаринговао са Новаком Ђоковићем и за којег кажу да је будућа велика нада тениса - истакао је Новић.

Он је подсјетио да су на овом турниру у Приједору раније играли Иван Додиг, Јанко Типсаревић и Виктор Троицки.

- Ове године имамо такмичаре из Бразила, Боливије, Чилеа, Јапана, а европске и регионалне да не набрајамо. Огромно је интересовање за овај турнир, као и нас да им будемо домаћини - нагласио је Новић.

Он је рекао да је први носилац Пеђа Крстин из Србије, који је тренутно 245. на АТП листи, а други је Нерман Фатић, репрезентативац БиХ који је тренутно 300, а након њих иду тенисери до 600. мјеста на тој листи.

- За титулу на овом турниру наградног фонда 15.000 долара добија се 10 АТП бодова. Прва награда је око 2.000 евра, а финалиста добија око 1.200 евра. Дио новца добијају сви који се пласирају од првог кола па надаље. Ово је турнир из категорије ИТФ Ворлд тенис тур. Некад се то звало Фјучерс. Постоји још један који је у рангу 25.000 долара, који ове године, нажалост, нисмо успјели да организујемо због познатих околности - навео је Новић.

Предсједник Тениског клуба "Доктор Младен Стојановић" у Приједору Војо Павичић рекао је да Клуб ове године обиљежава 89 година постојања и да постоји бројна писана и фото документација која потврђује да Клуб постоји од 1932. године иако се тенис у Приједору почео играти знатно раније.

- Ово је 47. Меморијал, који је прерастао у ИТФ турнир и ово је 14. по реду ИТФ. Већ неколико година га одржавамо под мотом `Више од тениса` јер заиста ова манифестација превазилази и значај самог Клуба и постаје референтна за град Приједор. За ових десетак дана турнира имаћемо прилику да испратимо око 90 мечева, вјерујем и квалитетан тенис и да путем званичног сајта ИТФ-а пратимо уживо и да наш град представимо у најљепшем свјетлу - истакао је Павичић.