latinica  ћирилица
05/05/2021 |  15:32 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Тегелтија - Чавушоглу: Развијати економску сарадњу

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу оцијенили су данас у Сарајеву да су односи двије земље веома добри и стабилни, без отворених питања, те да треба развијати економску сарадњу како би се смањио спољнотрговински дефицит БиХ и повећале турске инвестиције у БиХ, посебно у секторима инфраструктуре, пољопривреде, енергетике, туризма, образовања, здравства и исхране.
Савјет министара: Тегелтија - Чавушоглу - Фото: СРНА
Савјет министара: Тегелтија - ЧавушоглуФото: СРНА

На састанку је констатовано да је Турска заинтересована за потписивање великог броја билатералних споразума који су у процедури, а односе се, између осталог, на области војне индустрије, безбједности, полицијске обуке, заштите инвестиција и водопривреде.

Тегелтија је указао и на значај улоге Турске у изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, као и трилатералног балканског самита и трилатералног трговинског комитета БиХ, Србије и Турске.

Он је захвалио Чавушоглуу на балансираном приступу Турске према БиХ, наводећи да то потврђује недавно отварање Генералног конзулата у Бањалуци, поред раније отворених у Сарајеву и Мостару.

Током разговора речено је да је Турска држава са којом БиХ има највећи број закључених и ратификованих уговора, саопштено је из Савјета министара.

Саговорници су разговарали о актуелним политичким и економским темама и даљем развоју билатералних односа, са фокусом на економију и сузбијање посљедица пандемије вируса корона у БиХ.