latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:13 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Трампу потврђена забрана налога на Фејсбуку и Инстаграму

Независни надзорни одбор Фејсбука потврдио је данас трајну забрану налога на овој друштвеној мрежи и Инстаграму бившем америчком предсједнику Доналду Трампу.

Одбор чини 20 чланова, укључујући правнике, стручњаке за људска права и новинаре.

Одбор од пет чланова припремио је ову одлуку, коју мора да одобри већина пуног састава Одбора, а коју Фејсбук треба да примијени уколико та акција не крши закон.

Одбор је раније саопштио да је његова мисија "одговорити на нека од најтежих питања о слободи изражавања на мрежи - шта уклонити, шта напустити и зашто".

Доналду Трампу су укинути налози на Твитеру и Фејсбуку након упада његових присталица у Конгрес 6. јануара.

Одбор је овом приликом апеловао на Фејсбук да преиспита одлуку и осмисли неки више пропорционалан одговор јер је овај испод стандарда компаније.

- Фејсбук мора да заврши анализу овог питања у року од шест мјесеци - наводи се у саопштењу.

Према оцјени овог одбора, објаве Трампа од 6. јануара на Фејсбуку и Инстаграму представљају кршење прописа јер се у њима велича и подстиче насиље.​

- Постојала је јасна опасност због његових ријечи подршке учесницима нереда којима је охрабрено насиље у тим објавама на друштвеним мрежама. Као предсједник, Трамп је имао велики утицај. Његове објаве имале су велики одјек имајући у виду 35 милиона пратилаца на Фејсбуку и 24 милиона на Инстаграму - наводи се у саопштењу, пренио је Спутњик.