latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:38 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Хитно смијенити руководство КЦУ Сарајево

Влада Кантона Сарајево усвојила је данас закључак којим захтијева да хитно буду смијењени и руководство и Управни одбор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, те да 13 анестезиолога, који су поднијели захтјев за раскид уговора са том здравственом установом, запосли у Општу болницу.
КЦУ Сарајево - Фото: ТАНЈУГ
КЦУ СарајевоФото: ТАНЈУГ

- Влада ће ријешити радноправни статус 13 анестезиолога који ће бити примљени у Општу болницу у року од седам дана. Завод за здравствено осигурање ће обезбиједити средства за плате како би поднијели трошак - рекао је кантонални премијер  Един Форто, након хитне сједнице Владе.

Форто је појаснио, да је одлучено да се од Владе ФБиХ захтијева да руководство и Управни одбор Клиничког центра буду смијењени због бојазни да ово неће бити једини одлазак љекара.

- Имамо информацију да неки људи додатно размишљају о томе. Морамо ићи ка томе шта су разлози, а то су услови рада - навео је Форто.

Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић рекао је да је отишло више од 160 запослених из Клиничког центра, те да их је ова ситуација изненадила.

- Више је гурање ствари под тепих. Ако се ово настави, доводимо се у незавидну ситуацију - истакао је Вранић.

Он је захвалио здравственим радницима који су поднијели трећи талас пандемије вируса корона.

Анестезиолози који су јутрос дали отказ у Клиничком центру као разлог су навели незадовољство условима рада, што је кулминирало прошлог мјесеца када су послали писмо руководству те здравствене установе у којем су упозорили на катастрофалне услове рада и кориштење неадекватних респиратора на ковид пацијентима.