latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:56 | Аутор: СРНА

Повећати обим турских инвестиција у БиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић у разговору са министром иностраних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом истакли су да би економску сарадњу двије земље требало даље развијати повећањем трговинске размјене и растом обима турских инвестиција у БиХ.
Мевлут Чавушоглу (Фото: East News) -
Мевлут Чавушоглу (Фото: East News)

На данашњем састанку у Сарајеву наглашена је потреба за редовним одржавањем састанака заједничке економске комисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током разговора са турским министром, посебна пажња посвећена је пројекту изградње ауто-пута Сарајево-Београд-Сарајево, његовом значају за регион, као и важној улози коју Турска има у реализацији овог пројекта.

Чланови Предсједништва изразили су задовољство добрим и стабилним политичким односима и билатералном сарадњом БиХ и Турске.

Они су истакли важност даљег регулисања уговорних односа двије земље, те изразили наду да ће што прије доћи до окончања процедура за закључивање споразума који су у фази преговарања.

Изражена је захвалност на досадашњој помоћи коју је Турска пружила БиХ, посебно у медицинској опреми и вакцинама с циљем борбе за сузбијање пандемије вируса корона, као и за ангажовање Турске агенције за развој и координацију.

Чавушоглу је рекао да ће Турска и убудуће подржавати БиХ, те да је његова посјета још један доказ те подршке.

Он је навео да Турска ради на набавци веће количине вакцина, те да БиХ може очекивати и додатни број, након оних које су већ упућене.

Чавушоглу је нагласио да ће се и убудуће радити на унапређењу економске сарадње и ангажману на повећању турских инвестиција у БиХ.

На састанку је разговарано и о регионалној сарадњи, а истакнута је и важност трилатералних сусрета БиХ и Турске са Србијом и Хрватском.

Било је ријечи и о мигрантској кризи, борби против тероризма, те о актуелним политичким питањима у региону и свијету.

Чланови Предсједништва БиХ прихватили су позив за учешће на предстојећем састанку Процеса сарадње у Југоисточној Европи који ће бити одржан у јуну у Анталији, те изразили задовољство због поновног сусрета са предсједником Турске.