latinica  ћирилица
05/05/2021 |  17:12 | Аутор: СРНА

Приштина не може да буде гарант за пуштање Тачија и осталих

Приштина не може да буде гарант за пуштање на привремену слободу бивших лидера такозване ОВК који се налазе у Хагу, изјавио је портпарол Владе самопроглашеног Косова Перпарим Криезиу.
Приштина (Фото: Н1) -
Приштина (Фото: Н1)

- На основу законских одредби, гаранција се не захтијева ни од матичне земље ни од премијера земље из које долази оптужени и којој Специјални суд са надлежностима припада. Дакле, Косово не може служити као гарант, како се извјештава - рекао је Криезиу.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић негирао је раније данас медијске написе да је наводно понудио гаранције Хагу како би бившем предсједнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију омогућио да се брани са слободе.

- То је немогуће, не могу дати такву гаранцију, јер то није моја надлежност - рекао је Милановић.

Он је подсјетио да је током подизања оптужнице против Тачија изјавио да мисли да је "све лоше у вези с том оптужницом и да је оптужница против Тачија начин да пропадне регион".

Специјални суд у Хагу за истрагу злочина током рата на Косову и Метохији у новембру прошле године подигао је оптужнице против Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија због почињених ратних злочина на подручју Косова и Метохије током 1998. и 1999. године.

Они се од новембра 2020. године налазе у притвору у Хагу.

Вјеће Апелационог суда одбацило је њихове жалбе поводом одбијања почетних захтјева за њихово привремено пуштање на слободу.