latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:05 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

На јесен почиње изградња моста на ријеци Тари у Шћепан Пољу (ВИДЕО)

БиХ и Црна Гора, заједничким средствима, градиће нови мост на ријеци Тари у Шћепан Пољу, а радови би могли да почну на јесен, речено је након састанка министра транспорта и комуникација у Савјету министара Војина Митровића и министра капиталних инвестиција Црне Горе Младена Бојанића.
Градња моста у Шћепан Пољу - Фото: РТРС
Градња моста у Шћепан ПољуФото: РТРС

Осим моста, чија ће изградња коштати око 2 милиона евра, најављена је градња заједничких граничних прелаза, али и реконструкција путног правца Фоча-Шћепан поље.

- Ја сам јуче по ко зна који пут прошао тим путем заиста нам не служи на част да су два главна града тако лоше повезана - истиче Младен Бојанић министар капиталних инвестиција Црне Горе.

Изјава црногорског министра најбоље говори у каквом је стању постојећи мост преко Таре и пут од границе до Брода на Дрини, односно Фоче. За нови мост урађен је пројекат, коначно постоји добра воља Сарајева и Подгорице, а у јулу на министарском састанку у Словенији биће потписан уговор о изградњи моста који ће премостити Тару на граници двије земље.

Војин Митровић министар транспорта и комуникација у Савјету министара истиче да је процјењена вриједност овог пројекта односно моста око 2 милиона евра, укупна дужина моста је 180 метара, бетонске је контрукције а радови би могли да почну на јесен.

Осим за мост, пројекат је урађен и за пут од Брода на Дрини до Шћепан поља, дужине 20 км. Вриједност радова које ће изводити Република Српска је око 72 милиона евра.

- Ја се искрено надам да ће тај пројекат означити и дефинитивно рјешавање путних комуникација. Свједоци смо да је у зимском периоду саобраћај јако отежан и потенијално инвестирање и развој туризма као привредне гране је везан за путну инфраструктуру - напомиње Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Туристе прижељкује и Црна Гора, а туристи траже брже и једноставније процедуре на граници, зато ће БиХ и Црна Гора градити 4 интегрисана, односно заједничка гранична прелаза који ће убрзати проток робе и путника.

Министар капиталних инвестиција Црне Горе Младен Бојанић позива грађане БиХ да дођу у Црну Гору на одмор.

БиХ и Црна Гора ће са по 50 одсто средстава учествовати у изградњи моста. Ресорни министар Војин Митровић потврдио нам је да ће средства за ту намјену бити издвојена из такси за 4Г мрежу.