latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:26 ⇒ 06/05/2021 | 08:03 | Аутор: РТРС

Милуновић: Опозиција прави политичку сензацију (ВИДЕО)

Предсједник ДНС Ненад Нешић омаловажава намјеру Владе Српске, да једнократном новчаном исплатом помогне најугроженијим борцима, са најнижим примањима. Рекао је ово министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, реагујући на Нешићев захтјев за његову смјену због, како тврди, понижавања бораца јавним позивом за једнократну помоћ.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Чим је Влада одлучила да борцима и пензионерима додијели једнократну помоћ, услиједиле су критике опозиције. У оптужбама предњачи ДНС.

Министар Душко Милуновић каже да се од стварне потребе прави политичка сензација. Подсјећа да се за област борачко-инвалидске заштите, рада и запошљавања и пензијско-инвалидског осигурања из републичког буџета у овој години издваја 11 одсто, односно 408 милиона марака. Једнократна помоћ овој популацији, само је једна у низу, коју Влада издваја.

- Очигледно је да све што корисно се учини, све што Република обезбиједи да би заштитила у овом случају најугроженије категорије, изазива оваквим коментарима како је то мало и небитно - рекао је Милуновић.

Милуновић подсјећа да је Нешић донедавно био у власти, на истакнутној позицији, али тада није говорио, нити га је интеросовала борачка популација. Сада, каже, Нешић користи борце као марионете за прикупљање политичких поена, док у свакодневном животу "шута" по кафанама велики број борачких додатака. С друге стране, предсједник ДНС-а тражи смјену министра Милуновића због, како каже, понижавајућих услова за једнократну помоћ. На наш захтјев за Нешићеву изјаву, из ДНС одговорили су саопштењем.

- Умјесто да преузме одговорност за јавни позив борцима, чије услове ни највећи непријатељи не би онако саставили и понуди адекватно рјешење за помоћ свима онима који су најбоље године живота провели у рововима, министар Милуновић доказује да није достојан функције јер министар на политиканство има право тек кад уради све што му је посао - наводи ДНС у саопштењу.

Шта је намјера јавног позива критичарима је објаснио предсједник Одобра за борачко-инвалидску заштиту у Народној скупштини. Један од циљева јавног позива је састављање социјалне карте која ће бити основа за будућа давања и трајнија рјешења.

- Када се заврши, то је нека брза кратка помоћ, ићи ће се на изналажење могућности да се направе нови пројекти помоћи тим људима. На жалост, по мени један одличан пројекат – исполитизован - навео је Маринко Драгишић, предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту у НСРС.

На јавни позив за једнократну помоћ за социјално-угрожене демобилисане борце, млађе од 60 година, који се затвара данас, пријавило се око 12 хиљада бораца.