latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:30 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Како спријечити нелегалну трговину дувана? (ВИДЕО)

Број издатих акцизних маркица годинама се смањује, а нелегална трговина дувана и дуванских прерађевина - повећава. У првом овогодишњем кварталу, Управа за индиректно опорезивање БиХ одузела је око два и по милиона марака цигарета и дувана, што је идентична вриједност оној у прошлој години.
Цигарете - Фото: РТРС
ЦигаретеФото: РТРС

Усклађивање цијена цигарета са законима Европске уније, чини се, није резултирало смањењем броја пушача, али јесте повећало шверц. То потврђује и статистика.

Јефтинија паковања цигарета, али непознатог поријекла, без домаћих акцизних маркица могу се купити на нашем тржишту. Статистика Управе за индиректно опорезивање доказује да у БиХ још цвјета нелегална трговина дуваном и дуванским прерађевинама. Поредећи број издатих акцизних маркица прошле године и 2009. разлика је чак 350 милиона.

Ратко Ковачевић портпарол УИО истиче да је 2009.године када је БиХ започела усклађивање акцизом са легислативом ЕУ Управа издала 535 милиона акцизних маркица а 2020. године 185 милиона .

Економиста Саша Грабовац каже да су грађани због тешког материјалног положаја прелазили на црно тржиште. 

Још интересантнији податак је ако се погледа број издатих акцизних маркица за домаће и увозне цигарете.

Број издатих акцизних маркица за домаће цигарете од 2009. године смањен је за 211 милиона а увозних за око 139 милиона.

Мање акцизе, мање шверца, тврде економисти. Компаније које се баве легалном трговином цигарета располажу тзв. индексом приуштивости, тј. колико се процената од просјечног дневног дохотка мора издвојити за цигарете.

Код нас је тај проценат висок.

Занимљиво је и да су приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине у БиХ од 2009. године за десет година били већи за 418 милиона КМ. 2020.године када није било повећања цијена цигарета, приходи су пали у односу на годину раније за више од 157 милиона. Све је то показатељ нелегалне трговине. И вриједност одузетог дувана и дуванских производа, кажу у Управи, томе иде у прилог.

- Чињеница да смо у 3 мјесеца 2021.године одузели дувана и цигарета у вриједности од 2,5 милиона КМ, колико смо одузели у цијелној прошлој години је један од података да све већа количина производа се налази на нашем тржишту - истиче Ковачевић.

- Да се учини да та разлика између цијене цигарета на легално и илегално буде што мања и да самим тим атрактивност бављења тим послом пада - напомињу економисти.

У малопродајну цијену цигарета у БиХ улази пропорционална и фиксна акциза и ПДВ. Шта то значи на примјеру једног паковања цигарета које кошта пет КМ. За пропорционалну акцизу издваја се 2,10 КМ. Фиксну 1,65 КМ.

Кад се томе додају 72 пфенига ПДВ-а добије се, да су обавезе према држави за једну кутију цигарета 4 марке и 47 пфенига.