latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:49 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Не престаје правно насиље над Србима у ФБиХ (ВИДЕО)

Насиље над Србима у Федерацији БиХ, али и над законима и правдом, тако би се могао укратко описати случај породице Стјепић из илиџанског насеља Раковица.
Случај породце Стијепић -
Случај породце Стијепић

И поред правоснажне пресуде сарајевског кантоналног суда, којом је наложена експропријација, Аутоцесте Федерације настављају да граде аутопут, дионицу која улази у посјед Стјепића и пролази испод прозора њихових, радовима, оштећених кућа. Привођењем у полицију, Слађан Стијепић јуче је спријечен да заштити своју имовину.

Полиција је прошле седмице уважила судску пресуду и налог сарајевског општинског суда да се радови обуставе. И јуче су се појавили, али са налогом да Слађана Стјепића приведу на информативни разговор. За то вријеме су машине Евроасфалта нарушавајући и рушећи њихов посјед и куће наставиле своја неимарска дјела.

У ранијем одговору на наш упит из Аутоцеста ФБиХ позивали су се на измјењен пројекат, усљед чега је, како наводе утврђено да нема потребе за експропријацијом свега 28 м², те су одустали, што тврде, према Закону о експропријацији имају право да учине.

Кантонални суд у Сарајеву није тако оцијенио, одбијена је Тужба ЈП Аутоцесте Федерације на првостепену пресуду и није поништено рјешење Федералне управе за геодетске и имовинско – правне послове Сарајево.

- У вези са наведеним, уважавајући другостпено рјешење, као и предметну пресуду, дате су упуте и смјернице, подузете су неопходне радње у циљу доношења новог акта у складу са позитивним прописима - наводи у одговору Општина Илиџа.

Позитивни прописи и правда и јесу на страни Стијепића, за шта је Слађан добио потврду и у Институцији омбудсмана за људска права БиХ.

- Људи су данас прегледали сву документацију, све прочитали, поступак од 2021.године до данас. Контактирали су начелника, није се одазвао. Контактирали Терзића, након сат се јавио, прича да су одустали од експропријације. Ја бих питао јавно г-дина Терзића, ако су одустали, зашто раде, зашто су ушли у мој посјед, зашто руше ове куће - истакао је Стијепић.

Према Закону о јавним путевима ФБиХ јасно је да је имање Стијепића остало у заштитној зони, што га чини неупотребљивим, а по свему судећи ни наводи Аутоцеста да је измијењена траса нису тачни.

Незванично сазнајемо да механизација Евроасфалта трасира пут без увида у било какав пројекат.