latinica  ћирилица
05/05/2021 |  20:53 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Додик: Инцко "упокојен" политички и морално

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је високи представник у БиХ Валентин Инцко "упокојен" и политички и морално.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик сматра да је Инцко "одавно отишао" из БиХ, те да нови високи представник и није потребан.

- Замолићемо Русију и Кину и друге да у Савјету безбједности не потврде именовање новог високог представника, јер ако ова земља након 25 година не може да функционише, онда то није до нас, него до оних који хоће такву БиХ - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је против БиХ коју прави међународни фактор, прије свега Америка и ЕУ заједно на челу са Инцком, те да подржава само ону која је у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, што је, сматра, очигледно проблем међународној заједници.

- И они то, замислите, називају антидејтонским понашањем Милорада Додика, који подржава Дејтон, а највећи његов кршитељ, међународна заједница и високи представници, они су бајни дародавци овдје и ми треба да аплаудирамо таквим типовима, са лошим намјерама према Српској и српском народу - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да нема ништа ново у томе што Инцко у свом извјештају Савјету безбједности УН критикује његове изјаве, а не бави се и реторикама неких других функционера.

- Сам извјештај говори да он не треба ту да буде и сам је потврдио да је неспособан и упокојен и да не значи ништа, сем што се некада појави пред Савјетом безбједности, да би клеветао и омаловажавао институције БиХ, прије свега ентитета - рекао је Додик.

Он је поновио да Инцко у извјештају ништа ново није рекао, те напоменуо да је и Република Српска доставила свој извјештај, који треба читати.

- Неће се десити да ми верификујемо те њихове експерименте у вези са БиХ и оспораваћемо и правосуђе и све што је мимо Устава пренесено на ниво БиХ - навео је Додик.

Он је појаснио да се то чини јер Република Српска није спремна да због европског пута жртвује свој капацитет и своје уставне надлежности.

- Тражимо разговор у вези са ситуацијом у БиХ. Мислим да би онима који се заклињу у БиХ то требало да буде добра прилика да разговарамо, јер не видимо ништа лоше у разговору о томе како видимо БиХ - рекао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска види само БиХ која је у складу са Уставом БиХ, те да јој друга не треба.

- То што Инцко назива антидејтонским, па чак и америчка Амбасада ригидним Дејтоном, то је нешто друго, јер они нису задужени да се баве тиме - рекао је Додик.

Он каже да га највише иритира када се представљају као да они преносе ставове грађана БиХ. "Ми представљамо грађане, а не они. Имамо право на наше политичке ставове, а одричем било какав легитимитет да амерички или европски амбасадор, а нарочито Инцко, представљају грађане БиХ", рекао је Додик.

Додик сматра да је то још једна њихова подвала, да су као забринути за грађане. "Ми који смо добили гласове тих грађана смо као неки зли момци који заслужују да стално буду критиковани, па и на највишем мјесту - у Савјету безбједности", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Инцко упокојен и политички, али и морално гледано, "да је сподоба" која је успјела да упореди Републику Српску са усташким режимом, оним режимом који је само у Јасеновцу побио 500.000 Срба, чије страдање се обиљежава наредног викенда.

- Такав човјек овдје не може да има никакав ауторитет и он то мора да зна. То сам говорио на панелу у оквиру засједања УН, а очигледно да га је то погодило, па сада покушава да нешто врати - рекао је Додик.

Он сматра да је разговор и оно што покреће Народна скупштина Српске најбољи оквир за тако нешто, те је стране у БиХ позвао да разговарају о томе.

- Да се манемо ових странаца у виду ЕУ, Америке, а поготово Британије. Имамо прилику да слушамо британског амбасадора који ће рећи да Бих треба да иде ка ЕУ, а његова земља је прије три мјесеца изашла из ЕУ и сада нама препоручује оно што он није хтио. То говори о лицемјерју које овдје влада - рекао је Додик.