latinica  ћирилица
06/05/2021 |  07:37 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Лукић: Политика дочекивања на мач било чега што долази из Српске

Када се из Сарајева пријети ратом, онда је то борба за цјеловитост БиХ, а када Срби хоће мирно да разговарају о њеној судбини - то се третира као рушење БиХ и Дејтонског споразума, оцијенио је универзитетски професор Радомир Лукић коментаришући извјештај високог представника Валентина Инцка представљен у Савјету безбједности УН у којем је нагласио да су позиви на миран разлаз опасност за БиХ.
Радомир  Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је за Глас Српске подсјетио и да је, када је Алија Изетбеговић давао запаљиве изјаве, "међународна заједница то посматрала са симпатијом, као глас некога ко то ради шарма ради".

Он је оцијенио да је неосуђивањем запаљивих изјава из Сарајева, у којима се помиње рат, још једном показана пристрасност међународне заједнице.

- У цијелој југословенској кризи, а ово је један од њених репова, приступало се на пристрастан начин. Срби и Србија су били присталице заосталог комунистичко-социјалистичког режима, они су били националисти, друге су држали у тамницама и тако даље и овај реп има исти такав састав. Све је Бошњацима друго свето, осим територијалног интегритета Србије. Просто, то је пракса двоструких аршина која нас удаљава од помирења, од мира, од лијепе и складне будућности - истакао је Лукић.

Лукић сматра да се Инцков извјештај и реакције дијела међународне заједнице и политичког Сарајева на помен разговора о мирним рјешењима за БиХ могу посматрати и као унапријед амнестирање једне и осуда друге стране за све потенцијалне кризе у будућности.

Овај професор уставног права указао је да је на сцени политика дочекивања на мач било чега што дође из Републике Српске, понижавања њених лидера и српског народа.

- У случају да буде неки потез који ће угрозити стабилност мира у БиХ из, прије свега, бошњачке елите и екстремиста, биће прихваћено са симпатијама и са одобравањем јер је то, наводно, одбрана суверености, територијалне независности и државне самосталности БиХ. Она се одржава само на складности њених народа, њу нико неће одржати свана, уколико се сама не одржи - рекао је Лукић.

Инцко је у неколико наврата запријетио наметањем закона о забрани негирања геноцида, а Лукић не сумња да ће високи представник још једном срљати у скандалозну и катастрофалну одлуку.

- Питање је само како ће се Српска, али и српски народ у цјелини, поставити према таквој одлуци. Такав закон би био морално, ментално, правно, политички неиздржив - указао је Лукић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је подносећи извјештај пред Савјетом безбједности УН да неће бити исцртавања нове мапе БиХ и да се помињање израза "мирни разлаз" може тумачити само као пријетња.