latinica  ћирилица
06/05/2021 |  07:45 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Суђење Мектићу и осталим оптуженим за злоупотребу положаја

За данас је у Суду БиХ заказан наставак суђења бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и осталим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

На прошлом рочишту, које је одржано 8. априла, свједок Тужилаштва БиХ Музафера Растодер, запослена у Федералној управи цивилне заштите /ФУЦЗ/, изјавила је да јој је директор Управе Фахрудин Солак рекао да мора да настави пројекат прекограничне сарадње БиХ и Црне Горе о смањену ризика од катастрофа.

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су, према оптужници, остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности коју је обављао, Голијанин у својству шефа кабинета министра, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.