latinica  ћирилица
06/05/2021 |  10:11 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Раст промета индустрије

Укупан десезонирани промет индустрије у Републици Српској у марту већи је за 7,2 одсто него у фебруару, подаци су Републичког завода за статистику.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Десезонирани промет на инотржишту у посматраном периоду имао је раст од 9,2 одсто, а на домаћем 5,2 одсто.

Посматрано према економској намјени производа, највећи процентуални раст десезонираног промета од 10,4 одсто био је код интермедијалних производа, а затим код капиталних производа, гдје је био девет одсто.

Укупни календарски прилагођени промет индустрије Српске у марту ове године већи је за 18,6 одсто него у истом мјесецу лани.

Календарски прилагођени промет индустрије у посматраном периоду на инотржишту имао је раст од 25,2 одсто, а на домаћем 11,8 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је раст промета индустрије Републике Српске условљен порастом индустријске производње, првенствено у прерађивачком сектору, а што је директно условљено процесом опоравка економија у земљама са којима домаћа привредна друштва имају пословне и имовинско-правне односе.

- Опоравак од негативних ефеката пандемије вируса корона траје одређени период и креће различитим динамикама, зависно од земље. Све то директно утиче на једну отворену економију, каква је домаћа - навео је Маркићевић.

Маркићевић сматра да ће процес стабилизације тражње на инотржиштима бити настављен и да, за сада, не очекује неке њене веће поремећаје као што се то дешавало због утицаја пандемије у ранијем периоду.