latinica  ћирилица
06/05/2021 |  11:29 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

У понедјељак тужилац износи жалбу на пресуду Мехмедагићу

У Суду БиХ у понедјељак, 10. маја, биће одржано рочиште у предмету против директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића и руководиоца у овој агенцији Мухамеда Пекића, на којем ће Тужилаштво изнијети жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду, а одбране одговор на жалбу.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка рекао је Срни да ће на овом рочишту изнијети жалбу на ослобађајућу првостепену пресуду Мехмедагићу и Пекићу, коју је Суд БиХ изрекао 19. фебруара.

- Износим жалбу на првостепену пресуду, а адвокати и оптужени одговор на жалбу - рекао је Срни Чавка.

Мехмедагић и Пекић су оптужени за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Судија у овом предмету Бранко Перић рекао је на посљедњем рочишту, када је изречена првостепена пресуда, да се Мехмедагић и Пекић ослобађају оптужбе јер није доказано да су криви на начин како је описано у оптужници.

Перић је навео да су злоупотребе стварност, али да све злоупотребе нису кривично дјело, те додао да Суд није могао ни на који начин утврдити да су оптужени поступали противзаконито.

Он је истакао да је овај процес забиљежен "по прилично мрачној позадини" и да је и Суд добио два отворена писма у току трајања процеса.

- И овај процес се може поредити са хибридним ратом. Примили смо два отворена писма у току трајања процеса. Дух политике лебди над овим предметом - рекао је Перић, који сматра да су свједоци, што се ријетко дешава, срушили концепт оптужнице.

Ослобађајућу пресуду изрекао је судија Перић у експресно кратком року, тачније пола часа након окончања изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране.

Тужилац Олег Чавка је након изрицања првостепене пресуде рекао новинарима да ће се жалити на пресуду.

Износећи завршне ријечи, Чавка је затражио да се Мехмедагићу по правоснажности пресуде изрекне мјера безбједности у трајању од пет година с циљем забране рада и приступа тајним подацима.

"Кривична дјела која се оптуженима стављају на терет имају сва обиљежја злоупотребе положаја зарад властитог интереса. Директор ОБА и његов `интимус` су пријетња по безбједност БиХ, а не они који су слали пријаве", рекао је Чавка и истакао да су током поступка доказани сви наводи из оптужнице.

Адвокати оптужених су у завршним ријечима навели да оптужницу није требало ни потврђивати, да ни свједоци којих је било 11 нити материјални докази не доказују кривично дјело које се Мехмедагићу и Пекићу стављају на терет, те да Суд треба да ослободи оптужене.

Мехмедагићев адвокат Сенка Ножица је након изрицања ослобађајуће пресуде рекла новинарима да није ријеч о побједи која треба да произведе радовање и слављење.

Она је оцијенила да се цијелим поступком на неки начин жељела учинити велика штета једној од значајних институција у БиХ, а то је ОБА.

- Судија Перић је све рекао, а рекао је оно што је рекла одбрана - овдје се водио рат, политички одстријел преко Суда против нашег брањеника - сматра Ножица.

Ножица тврди да је циљ свега да се Мехмедагић искључи са свог посла.

- Који су интереси политичких групација и како, вјероватно судија Перић више зна, али је то споменуо у образложењу. Поносним нас чини да има могућности доказивања истине у БиХ, да постоји Суд и судије који знају детектовати ствари и назвати их правим именом и то јавно рећи - додала је Ножица, која није жељела коментарисати нову оптужницу која је подигнута против Мехмедагића.

Мехмедагић и Пекић оптужени су за злоупотребу службеног положаја према оптужници Тужилаштва БиХ.

Мехмедагић, као директор ОБА-е и Пекић, као руководилац Одсјека за сајбер безбједност у Агенцији, оптужени су за неовлаштено добијање информација о пошиљаоцу анонимне пријаве против Мехмедагића.

У оптужници је наведено да су они на неутврђен начин сазнали да је поднесена анонимна пријава, а Пекић је, према наређењу Мехмедагића да му прибави снимак, контактирао директора "БХ поште". Они су тражили изузеће снимка с надзорне камере из "БХ поште", наводећи да је ријеч о државној тајни.

Рочиште Мехмедагићу и Пекићу заказано је за 13.00 часова.