latinica  ћирилица
06/05/2021 |  11:34 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Рајаковић: "Бук Бијела" од изузетног значаја за Српску и Србију

Хидроелектрана "Бук Бијела" на Дрини, која има најповољнију локацију за изградњу у Европи, од изузетног је значаја и за Србију и за Републику Српску, изјавио је данас Срни предсједник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Рајаковић је изразио очекивање да ће та хидроелектрана, коју заједнички треба да граде Србија и Република Српска и за чију изградњу је премијер Србије Ана Брнабић за 17. мај најавила полагање камена темељца, почети да производи струју за неколико година.

Тај пројекат има "зелено свјетло" од струке на најбољи могући начин јер је енергетски значајан, економски исплатив и еколошки пожељан, пошто хидроелектране доприносе процесу декарбонизације и смањењу штетног утицаја фосилних горива на животну средину, рекао је овај стручњак за електроенергетику.

- Са аспекта струке неспорно је да ту хидроелектрану треба градити и извући максималне киловат-сате, и то не само из ХЕ `Бук Бијела`, која је у саставу пројекта Горње Дрине, већ и из ХЕ `Фоча` и ХЕ `Паунци`, које такође припадају том енергетском пројекту - истакао је Рајаковић.

Он је навео да је за ХЕ "Бук Бијела" планирано да има инсталисану снагу нешто испод 100 мегавата, а ХЕ "Фоча" и "Паунци" између 40 и 50 мегавата, што заједно износи готово 200 мегавата и представља значајне нове снаге за енергетске системе као што су системи Србије и Републике Српске.

Рајаковић је рекао да је штета што пројекат "Бук Бијела", о коме су први разговори почели прије 50 година, још није изграђен јер је ријеч, додао је он, о вјероватно најповољнијој локацији за изградњу једне хидроелектране у Европи.

 А стигли смо дотле да Дрина тече толико година и да се не производе киловат-сатии на тој локацији - указао је Рајаковић.

ХЕ "Бук Бијела", као и ХЕ "Фоча" и ХЕ "Паунци" је апсолутно на линији оних трендова који су опредјељење зелене агенде Европе, односно "грин дила" или "зеленог договора", напоменуо је Рајаковић.

Он је подсјетио да је првобитно било замишљено да ХЕ "Бук Бијела" има снагу од 400 мегавата, али да је то промијењено и снага смањена због реакције Црне Горе да се угрожава ријека Тара и да се подиже ниво воде на тој ријеци.

Рајаковић је, међутим, нагласио да се могу наћи техничка рјешења која су у складу са захтјевима заштите животне средине јер, рекао је, нема ниједног техничког пројекта, ни соларне електране, ни вјетроелектране, ни хидроелектране, па ни куће, ауто-пута или жељезнице, која не утиче на животну средину.

- Неопходно је само са техничко-технолошким знањима која имамо урадити минимизацију тог утицаја на животну средину, а неспорно је да киловат-сате морамо имати јер наша цивилизација на овом нивоу развоја не може без њих - навео је Рајаковић.

Он је указао да је предност овог хидроенергетског пројекта и то што не производи угљен-диоксид, чија цијена емисије расте на тржишту и сада износи око 50 евра по тони.

Рајаковић је због тога указао на значај хидроенергетских извора, истакавши да максимално треба да се искористе сви хидроенергетски потенцијали у Србији, Републици Српској и региону.

Он је указао да до сада није пронађен бољи зелени киловат-час од оног произведеног у хидроелектранама.

Према подацима "Електропривреде Републике Српске", вриједност инвестиције за ХЕ "Бук Бијела" је 196 милиона евра, снага хидроелектране треба да износи 93,5 мегавата, а производња струје 332 гигават-часа.