latinica  ћирилица
06/05/2021 |  12:33 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Одгођено суђење Мектићу

За данас заказано суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и осталим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства одгођено је пред Судом БиХ, потврдила је Срни Мектићев адвокат Сенка Ножица.
Драган Мектић (фото:banjaluka.net) -
Драган Мектић (фото:banjaluka.net)

Она није навела разлоге одгађања данашњег рочишта.

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су, према оптужници, остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности коју је обављао, Голијанин у својству шефа кабинета министра, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.