latinica  ћирилица
06/05/2021 |  12:44 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Усвојене одлуке о броју студената и о висини школарине

Влада Републике Српске усвојила је одлуке о броју студената који се уписују у прву годину студија првог и другог циклуса у академској 2021/22. години на јавним високошколским установама, те о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2021/22. годину.
Сједница Владе Републике Српске (Фото: vladars.net) -
Сједница Владе Републике Српске (Фото: vladars.net)

У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу се наводи да је ресорно министарство приликом утврђивања приједлога плана уписа у већој мјери уважило приједлоге уписних квота које су доставиле јавне високошколске установе, те је исте усагласило са бројем студената који је одобрен за упис у претходној, академској 2020/21. години.

Министарство је у највећој мјери уважило приједлоге висине школарина које су доставиле јавне високошколске установе, те су оне за све студијске програме одређене на нивоу школарина из претходног периода.

- Висина школарина у Српској није се мијењала у посљедњих 10 година и према свим расположивим подацима и анализама, школарине у Републици су далеко најниже у односу на наше окружење - наводи се у саопштењу након данашње сједнице Владе у Бањалуци.

У складу са важећим Законом о високом образовању и ранијим одлукама Владе, овом одлуком је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени сви редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама, почевши од академске 2020/21. године.

Овом одлуком, Влада је, као и у свим претходним годинама, утврдила ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине који су уписани према раније важећем Закону о високом образовању /дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, дјеца ратних војних инвалида ВРС, инвалиди ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те студенти из породица са два или више студената првог циклуса студија/.

Приликом одређивања висине школарина Влада, ресорно министарство и јавне високошколске установе увијек су се руководиле и руководиће се цјелокупном економском и социјалном ситуацијом у Српској, имајући прије свега у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбиједи што већем броју садашњих и будућих студената.

Према овој одлуци, висину школарина за самофинансирајуће студенте, ванредне студенте, студенте стране држављане и за све студенте трећег циклуса студија утврђује надлежни орган високошколске установе, те су их високошколске установе дужне објавити прије почетка академске 2021/22. године.