latinica  ћирилица
06/05/2021 |  12:47 ⇒ 12:52 | Аутор: Б92

Шкотска: Шта слиједи послије избора - нови референдум о отцјепљењу?

Да ли ће Европа добити нову, самосталну државу? Данашњи избори у Шкотској показаће да ли већина Шкота жели независност од Велике Британије.
Шкотска - независност - Фото: илустрација
Шкотска - независностФото: илустрација

Као и то да ли жели поновно чланство у ЕУ.

Не, Сарк не личи на неку пограничну ријеку док полако кривуда кроз зелена поља. Возила јуре без заустављања преко малог каменог моста, пише Дојче Веле.

Па ипак, туда пролази граница, невидљива и неугледна. Она дијели Шкотску и Енглеску.

Али по многима који живе на сјеверној страни Сарка, та невидљива граница ускоро би требало да се претвори у видљиву. Они желе да напусте Уједињено Краљевство.

Што даље од Лондона, британског премијера Бориса Џонсона и Брегзита. И назад у Европску унију.

Парламентарни избори који се одржавају данас показаће и то да ли је већина Шкота за независност.

Као главни фаворит важи Шкотска национална странка , на чијем је челу предсједница шкотске Владе Никола Стерџон.

Она жели нови референдум о отцјепљењу. Сигурно ће освојити највише гласова на изборима, а врло је вјероватно и да ће моћи да формира владу са странком Зелени, која је такође склона независности Шкотске.

Апсолутна већина

Само, да ли ће то бити довољно за апсолутну већину? Јер само у том случају, према процјенама стручњака, премијер Џонсон неће моћи да одбије расписивање новог референдума о независности Шкотске.

То код људи као што је Ејми изазива забринутост. Она са супругом и троје дјеце живи у Енглеској, али ради у шкотском мјесту Гретна Грин, одмах иза границе.

- Зашто да ово овдје раздвајамо - пита се Ејми, и додаје да то и може да се раздвоји.

Економска повезаност Шкотске и осталих дијелова Велике Британије је огромна.

Обим трговине вишеструко је већи од оног између Шкотске и ЕУ. Научници са универзитета Лондонска школа економије израчунали су да би независност Шкотске била и до три пута скупља од Брегзита. То би важило и у случају да Шкотска, у складу с плановима премијерке Стерџон, поново приступи Европској унији.

На ту економску проблематику указује и шкотски огранак Џонсонове Конзервативне странке. Коју би валуту Шкотска требало да користи, поготово без сопствене централне банке?

- Постоји мноштво питања када је ријеч о односима са ЕУ на која СНП мора да одговори - каже Мердо Фрејзер, финансијско-политички стручњак Конзервативне странке.

Конзервативци се боре за "супервећину"

Противници независности могли би да имају користи од подјеле међу заговорницима отцјепљења Шкотске.

Алекс Салмонд, који је прије Николе Стерџон био премијер Шкотске и предсједник и СНП, недавно је основао сопствену странку.

Он, додуше, наглашава да је његов циљ "супервећина" за независност, али због изборног система његова нова партија могла ми да одузме гласове СНП. Корист од тога имали би конзервативци, сматра Фрејзер.

Најновија испитивања јавног мњења показују да присталице останка у Уједињеном Краљевству имају малу предност, и то након што су заговорници отцјепљења мјесецима водили у анкетама.

Фрејзер претпоставља да је разлог томе што посљедице Брегзита ипак нису испале тако страшне како су се многи прибојавали.

Осим тога, додаје, Велика Британија је добила на угледу због успјешне кампање вакцинације против короне.

Али политиколог Питер Линч упозорава на велику популарност Николе Стерџон, која је успјешно водила Шкотску у доба пандемије.

Када би се она на неким изборима директно сусрела са Борисом Џонсонон, вјероватно би однијела увјерљиву побједу.

Џонсон мора да падне?

Ангус Робертсон, кандидат СНП њемачког поријекла, сматра да је вријеме да Шкоти крену својим путем.

Каже да се британска влада не брине за тај дио земље и истиче: "У Лондону владају торијевци који у овој земљи, Шкотској, од 1955. нису побиједили ни на једним изборима".

Робертсон такође подсјећа да је скоро двије трећине Шкота на референдуму 2016. гласало против Брегзита.

Али за расписивање референдума постоји једна озбиљна препрека: то није могуће без пристанка Бориса Џонсона. А он је већ јасно рекао да његовог пристанка неће бити.

И каже да је референдум из 2014, на којем је тијесна већина гласала за останак у Уједињеном Краљевству, била "генерацијска одлука".

СНП то не жели да прихвати и истиче да је Брегзит промијенио почетне позиције. Аргумент те странке гласи: британска влада се понаша недемократски ако игнорише вољу људи у Шкотској.

Ангус Робертсон вјерује у побједу, јер право гласа имају и многи странци који живе у Шкотској. А они су, наглашава, већином проевропски оријентисани и често гласају за СНП.

Ту је и демографија: скоро три четвртине младих Шкота подржава независност, док старији углавном желе да остану у Британији.

- Ми ћемо побиједити - увјерен је Робертсон.