latinica  ћирилица
06/05/2021 |  14:24 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Дозвољено окупљање до 30 људи на отвореном

У Федерацији БиХ од данас је дозвољено окупљање до 30 лица на отвореном.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ово је предвиђено једном од наредби Кризног штаба федералног Министарства здравства, које је данас усвојила Влада ФБиХ.

Осим тога, једном од наредби ублажено је ограничење кретање грађана у ФБиХ, односно скраћен је полицијски час који ће трајати од 23.00 до 5.00 часова.

Владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства, наређено је увођење рестриктивнијих мјера наспрам процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба федералног Министарства здравства.

Наредбе и препоруке Кризног штаба федералног Министарства здравства, које је данас усвојила Влада ФБиХ, уз информацију о епидемиолошкој ситуацији, важе у наредних 14 дана рачунајући од данас.

Влада ФБиХ ће обавијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији и мјерама донесеним с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса, саопштено је из федералне Владе.

У ФБиХ је до сада стигло 111.050 вакцина, а закључно са недјељом, 2. мајем, вакцину против вируса корона примило је 55.266 грађана, од којих је 49.508 прву дозу, док је ревакцинисано 5.758, с тим што су ови показатељи непотпуни јер их један кантон није доставио.

Влада је на приједлог федералног Министарства здравства усвојила 60.000.000 КМ вриједан Програм утрошка са критеријумима расподјеле средстава трансфера за санацију здравствених установа, утврђених овогодишњим буџетом ФБиХ.

Средства ће бити распоређена здравственим установама чији је оснивач ФБиХ, а циљ је осигурање пружања здравствених услуга секундарног и терцијерног нивоа здравствене заштите обољелима од ковида 19 и спречавање и ублажавање његових посљедица по здравље људи у јавним здравственим установама.

- Средства су намијењена и одржавању и побољшању ликвидности јавних здравствених установа - наведено је у саопштењу.

На данашњој сједници усвојен је и квартални извјештај о напретку Пројекта "Хитни пројекат за ковид 19 за ФБиХ" за први квартал ове године.

Као одговор на појаву пандемије, Свјетска банка ставила је на располагање БиХ пакет хитне подршке путем зајма Међународне банке за обнову и развој у износу од 36,2 милиона долара као помоћ земљи у њеним напорима да заштити, открива и реагује на пријетње које је изазвала пандемија.

Финансијска средства овог кредитног аранжмана су постала оперативна крајем фебруара.