latinica  ћирилица
06/05/2021 |  14:48 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Сијарто: Србија и Црна Гора у овом мандату да постану чланице ЕУ

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто оцијенио је да Црна Гора и Србија током овог мандата Европске комисије треба да постану пуноправне чланице ЕУ.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Сијарто је након састанка са министром спољних послова Црне Горе Ђорђем Радуловићем рекао да све што се догађа на западном Балкану има утицај и на Мађарску и да је због тога најбољи пут интеграција тог региона у ЕУ.

- У супротности је са нашим интересима оно што се данас дешава у Бриселу у погледу проширења ЕУ. Протеклих година ЕУ је изгубила свој економски и политички значај - рекао је Сијарто, преноси подгоричка "Побједа".

Према његовим ријечима, противтежа може да буде само проширење и пријем нових земаља.

- Зато Брисел молим да не стаје на пут проширењу ЕУ и да не измишљају квази-разлоге зашто не може да се напредује у преговарачким процесу - навео је Сијарто.

Он је рекао да је Црна Гора остварила велики напредак у процесу преговора и додао да Мађарска односе са Црном Гором види као стратешко партнерство.

Сијарто је рекао да је са Црном Гором договорено да се признају сертификати о вакцинацији и да се одобри слободно путовање без тестова и карантина.

Радуловић је изразио увјерење "да овај регион припада западу и западном систему вриједности".

- Сагласили смо се и о потреби сарадње у економији, науци, култури образовању - навео је Радуловић и додао да је Мађарска посвећена процесу проширења ЕУ.