latinica  ћирилица
06/05/2021 |  17:13 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Свијет је суочен са неуспјехом овог простора (РТРС, 21.10)

Свијет је суочен са неуспјехом овог простора, а посебно БиХ, и у тој чињеници треба тражити разлог за појаву "нон пејпера", који представљају нове идеје за Западни Балкан, истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Нагласила је да су незванична документа настала ван простора Западног Балкана, у круговима који су све више свјесни, да насилна централизација неће донијети Европи стабилност.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Није крива Република Српска и оно што њих чини нервозним је чињеница да све више људи то разумије. Ви данас имате у Европској унији, кажу не постоји "нон пејпер", не постоји, зато што није ушао у канале да се прича о томе и да постане из неформалног неки формални документ. Ево, данас слушам господина Вархељија који је већ рекао као не постоји "нон пејпер", да на тај начин он не постоји. Да би нешто постојало, то мора бити формална комуникација која се проводи кроз формалне органе, то није случај, али "нон пејпер" као неформални папир постоји итекако и о том папиру, да ли се он нама свиђа или се некоме другом не свиђа, то је небитно, али о њему је вођена расправа у шест до осам земаља, чак до осам земаља и то Европске уније - поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

О овим и другим темама, у емисији Печат - специјал говори предсједница Републике Жељка Цвијановић од 21.10 на програму, нашем порталу и Јутјуб каналу.