latinica  ћирилица
06/05/2021 |  18:46 ⇒ 18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

ФАО: Храна у априлу на највишем нивоу у посљедњих седам година

Цијене хране у свијету порасле су у априлу на највиши ниво од маја 2014. године, подстакнуте поскупљењем шећера, објавила је агенција Уједињених народа за храну ФАО.
Храна - Фото: Screenshot
ХранаФото: Screenshot

Њихов индекс цијена корпе основних прехрамбених производа порастао је у априлу за два бода у односу на ревидирану вредност у марту и износио је у просјеку 120,9 бодова.

Највише је поскупио шећер, за 3,9 одсто у односу на март, као посљедица таласа куповине због очекиване смањене понуде коју наговјештавају спора жетва шећерне трске у Бразилу и мраз у Француској, који је оштетио засаде шећерне репе.

У односу на прошлогодишњи април, шећер је скупљи за готово 60 одсто. Индекс који мјери промјене цијена биљних уља порастао је на мјесечном нивоу за 1,8 одсто, изазван поскупљењем соје, уљане репице и палминог уља, док је сунцокретово уље појефтинило.

За месо треба издвојити 1,7 процената више, пошто су поскупиле говедина и јагњетина под утицајем "солидне потражње" из источне Азије.

Индекс цијена житарица порастао је у априлу 1,2 одсто због поскупљења кукуруза и забринутости за род у Аргентини, Бразилу и САД. Цијене пшенице углавном су биле стабилне док је рижа појефтинила. У односу на прошлогодишњи април цијене житарица биле су више 26 одсто.

Што се тиче млијечних производа, цијене су порасле за 1,2 одсто због добре потражње из Азије која је подупрла цијене маслаца, обраног млијека у праху и сира.