latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:06 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ није расправљала о смјени руководства Клиничког центра (ВИДЕО)

Влада Федерације БиХ није расправљала о захтјеву Владе Кантона Сарајево за смјену Себије Изетбеговић и комплетног руководства Клиничког центра Универзитета у Сарајеву. Захтјев је услиједио након што је 13 анестезиолога напустило ту здраствену установу, незадовољних условима рада и преоптерећеношћу послом.
КЦУС - Фото: klix.ba
КЦУСФото: klix.ba

Себија Изетбеговић до даљњег остаје директор КЦ Универзитета у Сарајеву. Захтјев кантоналне владе да буде смијењена, због отказа чак 13 анестезиолога, федерална влада није ни разматрала. Тврде да Клинички центар и без тих анестезиолога функционише без застоја.

Вјекослав Мандић, министара здравства ФБиХ, каже да се о смјени Себије Изетбеговић није ни расправљало јер та тачка није ни била на дневном реду.

Един Форто, премијер Владе Кантона Сарајево затражио је од Владе ФБиХ да хитно смјени руководство и Управни одбор КЦУС.

Али, мало ко је и очекивао да ће федерална влада уважити захтјев сарајевске јер би то значило да СДА слуша шта јој кажу странке тзв. "тројке“ која без СДА влада Кантоном Сарајево.

У тренуцима када њихова специјалност значи спас за заражене вирусом корона, у само једном дану 13 анестезиолога је напустило Клинички центар. Њихов отказ изазвао је прворазредни политичко-здраствени проблем.

- Већ дуже вријеме постоји неразумјевање под којим условима раде ти људи, тражили су да се то боље организује, побољша. Анестезиолози су једноставно претоптерећини до мјере да постоји могућност да они који су у непосредном контакту с пацијентима буду одговорни за све пропусте, па и за смрт пацијента. Једноставно то стање је за њих било неиздрживо - нагласио је адвокат тринаесторо анестезиолога Владо Адамовић.

Из КЦУС данас се нису оглашавали. Јуче је директорка Себија Изетбеговић рекла да одлазак љекара неће утицати на рад клинике јер имају довољно анестезиолога. Тврди да ниједан од колега није пријавио конкретан проблем и да је ријеч о љекарима који су раније писали “писмо“ о лошем стању у КЦ, због којег је отворена и истрага кантоналног тужилаштва.

- Писмо је изазвало велику узнемиреност у јавности и почеле су се јављати породице пацијената са приговорима. Ми смо након тога покренули интерни Стручни надзор над њиховим радом - додала је Изебеговићева.

Након интерног надзора 13 стручњака за анестезиологију напустуило је КЦ, међутим нису остали без посла, наставиће да раде у Општој болници у Сарајеву. Тачка на овај проблем није стављена јер ће кантонална влада на тематској сједници, заказаној за 10. мај, анализирати стање у области здравства.