latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Роми обиљежили свој највећи празник Ђурђевдан (ВИДЕО)

Традиционалним окупљањем на обали канала Дашница и бацањем у воду цвијећа и врбових гранчица, бијељински Роми обиљежили су свој највећи празник – Ђурђевдан. За овај радосни дан везани су бројни обичаји.
Роми - Фото: FTV
РомиФото: FTV

Ђурђевдан је најрадоснији дан за ромски народ, јер означава почетак прољећа, које је доносило љепше вријеме које је од изузетне важности за народ који је често на путу и без сигурног крова над главом.

- Осјећам узбуђење и радост. Јако се лијепо осјећамо и ја и цијела моја породица, сав мој народ, јер знамо да данас почиње прољеће, и да од данас можемо да спавамо и под врбом и под ведрим небом што је нашем народу некада много значило - истакла је Самита Смајић.

За Ђурђевдан су везани бројни обичаји, а за овај празник, поред богатијег ручка и уз обавезну музику, припремају се и шарена јаја.

- Свака ромска породица увече се припрема за ујутро. Мајке боје јаја, бере се врба, окити се кућа и ујутро. Вјеровање је да дјеца треба да се окупају или умију ујутру, на празник са црвено обојеним крупнијим јајетом, како би била здравија и напреднија. Касније идемо до канала Дашница, бацамо вјенчиће у воду и замисли се нека жеља - прича Сабира Хашимовић, предсједница Удружења жена Ромкиња.

У Бијељини живи велика ромска заједница оптерећена бројним егзистенцијалним проблемима, а дјеца су често злоупотребљена ради просјачења. Удружење "Отахарин" из Бијељине покушава да поправи њихов положај обезбјеђујући хуманитарну помоћ, као и кроз дневни центар гдје дјеца могу добити оброк, гдје се могу окупати, а имају и помоћ у учењу.

У оквиру декаде Рома захваљујући средствима страних донатора, Савјета министара и града Бијељина изграђени су станови за двадесетак ромских породица, а у току је изградња зграде са још шест станова у насељу Финцов салаш.