latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:08 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска одмах послије Србије по броју набављених вакцина

Република Српска у региону, укључујући ту и Хрватску и Словенију по броју становника, до сада процентуално набавила највећи број вакцина послије Србије, изјавио је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Он је је подсјетио да је Република Српска јуче успјела да набави значајан број вакцина.

- Набавили смо 80.000 доза кинеских вакцина што је била навјећа испорука било које вакцине на подручју БиХ, па и Републици Српској - рекао је Ковачевић за Н1.

Он је додао да је Република Српска тренутно набавила око 215.000 вакцина и додао да је значајан број грађана Српске вакцинисан у Србији, те да ће у овом периоду бити вакцинисано 250.000 грађана Републике Српске.

- Ако то упоредимо са Словенијом која има дупло више становника од Републике Српске која је до сада успјела да вакцинише исти број грађана као и Словенија, онда је јасно о каквом успјеху се ради - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Република Српска је договорила, резервисала и уплатила, укључујући и уговор са "Спутњиком" и све оно што је заједно договорено на нивоу БиХ кроз систем "Ковакс", да се вакцинише 950.000 људи.

- Тиме ће бити вакцинисано готово комплетно становништво Републике Српске. Мислим да је то добра порука и сматрам да постоји доста добрих порука у Републици Српској о којима не постоји честа прилика да се говори - рекао је Ковачевић.