latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:40 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Пријаве хроничних болесника за вакцинацију посредством смс-а и е-чекаонице

Грађани који желе да се вакцинишу, а спадају у хроничне болеснике, могу да се посредством СМС/ММС поруке пријаве на број телефона 065/1314, чиме ће бити аутоматски евидентирани у програм за вакцинацију, речено је Срни у Дому здравља Бањалука.
Бањалука - вакцинација - Фото: РТРС
Бањалука - вакцинацијаФото: РТРС

У овој установи додају да се, осим овог вида наручивања за вакцинацију, посредством тимова породичне медицине, као и Е-чекаонице на интернет сајту бањалучког Дома здравља могу пријавити и грађани са хроничним обољењима/стањима које представљају повећан ризик за развој тешке форме вируса корона, компликација или смртног исхода, ратни војни инвалиди, те особе са инвалидитетом.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство позвали су данас хроничне болеснике, ратне војне инвалиде и особе са инвалидитетом да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против вируса корона.

Када је ријеч о хроничним болесницима, позив се односи на лица са хроничним обољењима/стањима која представљају повећан ризик за развој тешке форме вируса корона, компликација или смртног исхода.

Међу тим обољењима/стањима су хронична болест плућа /астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија/, имунокомпромитоване особе /ХИВ, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције/.

Међу њима су и лица обољела од дијабетеса мелитус тип један или два, затим са кардиоваскуларним обољењима /као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија/, навели су из Министарства здравља.

Ту је још и хронична болест бубрега/укључујући особе на хемодијализи, хронична болест јетре, неуролошка стања /мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона/, деменција, Даунов синдром, мождани удар/цереброваскуларне болести, гојазност /БМИ већи од 30/, те таласемија, анемија српастих ћелија.