latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:41 | Аутор: СРНА

"ЕУ да стане на пут звецкању оружјем које долази из Загреба"

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оцијенила је да је најава Хрватске да планира да инсталира војни камп на Космету најотворенија пријетња по мир и стабилност у региону западног Балкана, али и Србима који су остали да живе тамо, те затражила недвосмислену реакцију званичника ЕУ и Брисела, који мора стати на пут оваквом звецкању оружјем, које долази од земље која је чланица ЕУ.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Наглашено је да је ријеч о директном кршењу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН јер је распоређивање војника на територији Косова и Метохије могуће само у складу са овим документом и "ничији снови о војним окупацијама не могу то поништити".

- Нема сумње да је реч о отвореној провокацији Хрватске на рачун Србије и удару на добросуседске односе које наша земља негује са званичним Загребом, упркос учесталим провокацијама - саопштено је из Канцеларије.

у саопштењу је поручено да Србија неће на провокације одговарати језиком провокација, али да свима буде јасно да неће ни благонаклоно гледати на овакве пријетње које уносе немир у животе Срба који су већ једном искусили "Погроме" и "Олује".

- Зато, нека се нико не заварава да ће било коме бити дозвољено да своје милитантне снове остварује преко леђа српског народа. То се неће догодити - закључено је у саопштењу.

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман је раније данас у Приштини рекао да је Хрватска одлучила да постави војну базу на Косову и Метохији која ће "утицати на стабилност региона".

Радман је истовремено поручио да се Хрватска "противи било којој промјени граница у источној Европи.