latinica  ћирилица
06/05/2021 |  22:52 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска економски и политички на добром путу (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да су институције Српске способне, озбиљне и помажу грађанима, те да је Република економски и политички на добром путу.

- Морамо у овом времену бити реални и мислим да већина људи разумије шта је Република Српска и зна да само заједнички можемо успјети. У континуитету помажемо привреди, Српска нема проблема у функционисању и тако ће остати - рекла је Цвијановић.

Говорећи о новчаној помоћи Владе Српске борачким категоријама и пензионерима, те замјеркама опозиције на овакву одлуку, Цвијановић је рекла да уколико опозиција има могућност да наведеним категоријама уручи по 100, 500 или 1.000 КМ нека то и ураде.

- Влада води разговоре са социјалним партнерима, договара се и предочава им како може да интервенише. Опозиција живи у свом свијету и појма нема шта се дешава у комуникацији институција и различитих друштвених групација - навела је Цвијановићева и подсјетила да се стотине милиона КМ годишње из буџета Српске троше на унапређење статуса борачких категорија и пензионера.

Према њеним ријечима, важно је да се разумије да је Влада партнер различитих групација и са њима изналази рјешења.

Коментаришући могућност подизања оптужнице у случају "Добровољачка улица", Цвијановићева је истакла да до подизања оптужнице неће вјеровати у правду, јер је она у БиХ селективна.

- Реформа правосуђа је пријеко потребна. До сада се водила на начин да се нешто пренесе на ниво БиХ, а каква је суштина нема везе. Када је ријеч о суђењима у предметима ратних злочина постоји матрица која је политички задата на почетку посљедњег рата, што је, вјерујем, плаћено - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да странци имају лицемјеран однос према жртвама рата, што народ не може да трпи.

- Високи представник Валентин Инцко каже - крива Република Српска. Није крива Српска, него он и његови претходници који су уништавали Устав. Због свега морамо причати о будућности Републике која је оквир за нашу дјецу и све генерације које желе да живе у миру и у уређеном систему - рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да је у БиХ неопходан дијалог, али да га политичари из Сарајева неће често под утицајем странаца и да је недопустива ратнохушкачка прича лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Када је ријеч о сјећању на јасеновачке жртве и обиљежавању страдања у систему усташких логора, Цвијановићева је рекла да ће 8. маја бити у Доњој Градини, гдје ће бити исказано поштовање према стравичном броју невиних жртава.