latinica  ћирилица
07/05/2021 |  07:39 | Аутор: СРНА

Задовољавајућа проходност путева

Проходност већине путева у Републици Српској и Федерацији БиХ је задовољавајућа, а интензитет саобраћаја умјерен, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, могућ је одрон земље и камења на коловоз.

Због изградње канализације, на мјесту укрштања дионице магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац и Улице Мис Аделине Ирби, у насељу Врбања измијењен је режим саобраћаја.

Саобраћај се одвија успорено због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју. Измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој на споју прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу "9. јануар".

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је, због клизишта, обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Измијењен је режим саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација због реконструкције раскрснице дионице магистралног пута Ивањска–Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, на дионици магистралног пута Каракај два-Дрињача због радова и на укрштању магистралних путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишча због изградње кружне раскрснице.

Због извођења деминерских радова се обуставља саобраћај у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи од 8.00 до 15.00 часова и на дионици регионалног пута Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци од 8.15 до 15.05 часова.

На дијелу магистралног пута Рача-Бијељина-Угљевик у току је уређење пута уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово у периоду од 7.00 до 17.00 часова долази до једночасовних обустава саобраћаја, као и до измјена на дионици регионалног пута Стари Мајдан - Ламовита, те на дионици магистралног пута Клашнице један–Горња Вијака један, гдје је постављена привремена сигнализација.

Због радова, на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-ентитетска граница /Каруше/ измијењен је режим саобраћаја и привремено постављена саобраћајна сигнализација, као и на дионици Тедин Хан-ентитетска граница /Криж/ гдје је у току реконструкција регионалног пута.

У току је изградња мини хидроелектране, због чега је измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На дионицама путева гранични прелаз Брод-Брод/Рафинерија, међуентитетска линија Станић Ријека-гранични прелаз Градишка, Приједор-гранични прелаз Доња Градина и међуентитетска линија Каруше-гранични прелаз Брод кретаће се превоз вангабаритног терета и возачи треба да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих чекања на прелазак границе. На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, , док је улазак у БиХ за стране држављане омогућен уз негативан "пи-си-ар" тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова. /крај/сђп