latinica  ћирилица
07/05/2021 |  11:14 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Требиње: Пчелари распродали залихе меда

Већина требињских пчелара распродала је залихе меда, будући да је велика потражња за овим производом усљед епидемије вируса корона, а прошла година била је изразито лоша за производњу, рекао је Срни предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња Обрад Нинковић.
Пчеларство - Фото: РТРС
ПчеларствоФото: РТРС

- Залихе меда су се трошиле из претходних година, а епидемија вируса корона поспјешила је продају меда. Људи су куповали мед да би заштитили здравље и ојачали имунитет. Све залихе меда су продате, према подацима из Удружења пчелара Леотар - каже Нинковић.

Нинковић истиче да меда нема на тржишту, јер је прошла година била катастрофална за требињске пчеларе због лошег времена током прољећа, те да су неке количне успјели да добију они који су своја пчелиња друштва преселили у више крајеве у подручје Гацка, Чемерна или Калиновика.

Он напомње да залихе од прошле године за продају имају пчелари са више пчелињих друштава, па се мед може наћи у мањим количинама у малопродаји, али је нешто скупљи.

- Малопродајна цијена била је око 18 КМ, а сада ју је већина пчелара подигла на 20 КМ. Знамо да цијена зависи од потражње, а потражња је била веома велика - објашњава Нинковић.

Када је ријеч о овогодишњој производњи, Нинковић каже да прво врцање пчелари очекују у другој половини јуна, те да је још рано говорити о томе каква ће ова година бити.

Пчелар из Требиња Никола Барзут каже за Срну да меда за продају нема већ неколико мјесеци, те да је прошле године морао да пресели пчелиња друштва на подручје Гацка да би извадио нешто меда.

Билећки пчелар Жељко Бајовић рекао је Срни да још има одређену количину меда од прошле године, будући да посједује око 500 кошница, али да остали билећки пчелари немају овог љековитог производа за продају.