latinica  ћирилица
07/05/2021 |  11:59 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Српски градоначелници се оштро противе градњи хрватске војне базе

Градоначелници 10 општина на Косову и Метохији са српском већином изразили су најоштрије противљење најави Хрватске да у тој покрајини изгради војну базу јер би тиме најдиректније био угрожен мир и спокој грађана.
Косовска Митровица - Фото: Бета
Косовска МитровицаФото: Бета

Градоначелници су у саопштењу упозорили да најава да ће на Косову и Метохији бити изграђена база војске Хрватске, код Срба изазива сјећања на погром, али и акције етничког чишћења "Бљесак" и "Олуја", иза којих су остала спаљена српска села и градови, убијени и нестали Срби.

- Зато још једном изражавамо нашу забринутост, али и оштро противљење изградњи било какве војне базе јер то не доприноси миру и стабилности - навели су градоначелници.

Они су истакли да је на овим просторима "милитаризација свима преко главе", и Србима и Албанцима, али и свим осталим грађанима.

Градоначелници општина са српском већином поручили су да је свима потребна економска перспектива, радна мјеста и јачање демократије, те је у том смислу хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман требао да најави отварање фабрика, а не да звецка оружјем.

Радман је јуче у Приштини најавио да ће Хрватска градити војну базу на Косову и Метохији.