latinica  ћирилица
07/05/2021 |  12:37 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Доњој Градини (ВИДЕО)

Министар рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће сутра у Доњој Градини бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Спомен-подручје "Доња Градина" - Фото: СРНА
Спомен-подручје "Доња Градина"Фото: СРНА

Милуновић је рекао да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

- Након формирања фашистичке творевине НДХ дошло је до масовног прогона Срба, Јевреја и Рома, а у августу и септембру 1941. године формирали су логор у Јасеновцу у који су са вјековних српских простора депортовали српско становништво које је мучено и убијано на најмонструознији начин - рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је, према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

Милуновић је навео да је, према извјештајима независних комисија, утврђено да је у логору Јасеновац само Срба 700.000 убијено, те да су била масовна страдања жена и дјеце.

- НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску. Према утврђеним подацима, у НДХ је убијено и уморено 74.642 дјеце, а само у логору Јасеновац убијено је 19.432 дјеце - истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да ће Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу ове године сутра први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ.

- Овај догађај ће бити обиљежаван у селу Јеловац код Приједора у мјесту Патриа, засеоку Мацуре, гдје постоји спомен-костурница гдје су усташе 1942. године мучки убиле 76 дјеце до 16 година старости - истакао је Милуновић, уз напомену да ће овај догађај сутра бити обиљежен у Доњој Градини, највећем стратишту логора Јасеновац.

Помоћник министра уза борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће догађај у Доњој Градини бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације - уз скраћени програм и ограничени број грађана.

Граонић је навео да програм обиљежавања почиње у Козарској Дубици у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Програм се наставља у Доњој Градини у 11.00 часова вјерским обредом на гробном пољу Тополе, у 11.20 часова полагањем вијенаца и цвијећа, док је у 11.40 часова предвиђено обраћање званичника.

Граонић је рекао да ће програму обиљежавања присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Србије, амбасада акредитованих у БиХ, руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.