latinica  ћирилица
07/05/2021 |  12:43 | Аутор: СРНА

У Бањалуци 9. маја обиљежавање Дана побједе над фашизмом

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће у Бањалуци у недјељу, 9. маја, бити обиљежен Дан побједе над фашизмом.
Бањалука - Дан побједе над фашизмом - Фото: РТРС
Бањалука - Дан побједе над фашизмомФото: РТРС

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Милуновић је навео да су Срби тешко страдали у Другом свјетском рату, те да су Даном побједе над фашизмом заустављени масовни покољи српског становништва у Независној држави Хрватској /НДХ/.

- Срби су поднијели највећи терет антифашистичке борбе на простору бивше Југославије и чинили су више од 82 одсто припадника тадашњих оружаних снага - истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да су Срби у тадашњој БиХ били носиоци устанка у борби против фашизма и до краја рата чинили већину јединица које су се супротстављале фашистима.

- Срби су поднијели велику жртву и масовно су страдали по логорима НДХ, али смо извојевали побједу и били смо у Другом свјетском рату на страни добра против зла - истакао је Милуновић.

Он је навео да је највећу жртву у Другом свјетском рату поднио СССР, који је према неким подацима имао од 22 до 26 милиона људских жртава.

- Деветог маја 1945. године побијеђен је фашизам - највеће цивилизацијско зло - додао је Милуновић.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће овај догађај бити обиљежен скраћеним програмом и уз ограничен број грађана како би се испоштовале епидемиолошке мјере Републичког штаба за ванредне ситуације.

Граонић је навео да ће програм почети у 11.00 часова полагањем вијенаца и цвијећа на споменик погинулим борцима на Тргу палих бораца.

Он је најавио да ће програму обиљежавања присуствовати највиши званичници Републике Српске, руководство града Бањалука, представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Генералног конзулата Србије у Бањалуци, те делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а и невладиних организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.