latinica  ћирилица
07/05/2021 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Хаг: Потврђен притвор Тачију и шефовима ОВК

Вијеће Апелационог суда у Хагу потврдило је притвор некадашњем главном команданту терористичке ОВК и бившем предсједнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију, као и још тројици шефова те паравојске.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Europol) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Europol)

Вијеће је 30. априла донијело одлуке којим је одбацило жалбе одбране Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија на одлуке судије за претходни поступак, којима су овој четворици одбијене молбе за привремено пуштање на слободу, објављено је на сајту Специјализованих вијећа Косова са сједиштем у Хагу.

Тачи и остали су у фебруару тражили од судије за претходни поступак да им укине притвор и пусти их на привремену слободу, што је судија одбио, а они су изјавили жалбе.

Специјализовано тужилаштво Косова је потом затражило од жалбеног вијећа суда да у цјелости одбије жалбе и потврди рјешења којима им је продужен притвор.

Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године.

Они су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности широм 40 мјеста у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за шта им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више мјеста на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.